fbpx

Alles over het gebit van je baby

Wij volwassenen hebben natuurlijk allemaal een gebit, hier komen we niet zomaar aan dat begint natuurlijk al op het moment dat we baby zijn. als baby wordt namelijk de basis gelegd voor het gebit wat we later zullen hebben. De ene baby is hier sneller mee dan de andere en dat verschilt dan ook enorm per kind. Waar de ene baby al na een paar maanden of soms zelfs weken tanden krijgt doet de ander hier ruim een jaar over. En wist je trouwens dat er zelfs baby’s zijn die al met een tand worden geboren! Dat is natuurlijk helemaal heel bijzonder!

Het verschilt dan ook enorm en je kunt er dan ook lastig een pijl op trekken. Wel is het over het algemeen zo dat het doorkomen van de eerste tandjes voor flink wat ongemak bij je kleintje kan zorgen en dat is natuurlijk ook niet zo heel erg verwonderlijk. Ineens komen er van die scherpte tandjes door het tandvlees heen en dat ga je best even flink voelen.

Wel is het zo dat de ene baby hier nu eenmaal meer last van zal hebben dan de andere maar over het algemeen kun je zeker wel stellen dat iedere baby hier wel in bepaalde mate last van heeft. Gelukkig zijn er ook weer heel veel manieren om deze pijn te verzachten en dat helpt ook vaal wel!

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk allemaal met het gebit van je baby en welke tips zijn er dan ook allemaal om het leed van doorkomende tanden wat te verzachten. En nog belangrijker welke tips zijn er om ervoor te zorgen dat je goed zorgt voor het gebit van je baby? In deze blog gaan wij het je allemaal uitleggen zodat jij alles weet over het gebit van je baby en hoe je hier vervolgens het beste voor kunt zorgen, lees je mee?

De eerste tandjes

Veel ouders kijken er een beetje dubbel naar uit, aan de ene kant kunnen ze niet wachten tot de eerste tandjes doorkomen want een baby met tand is nu eenmaal heel schattig maar aan de andere kant weten ze ook dat de kleine er flink wat last van kan hebben en dat het flink wat slapeloze nachten op kan leveren en daar kijken ze toch al snel wat minder naar uit!

Het is dan ook vooral belangrijk om goed te kijken wanneer de eerste tandjes van je kleintje door beginnen te komen. Als je dit namelijk op tijd ziet kun je ook op tijd actie ondernemen om het leed wat verzachten en dat scheelt echt enorm !

De eerste tandjes komen doorgaans wel in het eerste levensjaar van je baby door. Maar wanneer dat precies is blijft nog even de vraag, zo kan het zo zijn dat het bijvoorbeeld al na een paar maanden is maar het kan ook zo zijn dat ze echt pas tegen het einde van het eerste jaar doorkomen. Dat is heel erg persoonlijk en verschilt dan ook per kind.

En wist je ook dat sommige babys zelfs al en met een tand geboren worden! Nu is dit natuurlijk wel eerder een uitzondering dan een regel maar het is wel degelijk iets wat gebeurd en ook meer dan eens!

Helpen het leed te verzachten

Gelukkig zijn er wel een aantal handige dingen die je kunt doen om het leed wat doorkomende tandjes heet wat te verzachten! Zo bestaan er ten eerste verschillende gels op de markt, deze smeer je vervolgens op het tandvlees rondom de plek waar de tand doorkomt. op deze manier wordt het tandvlees daar als het ware een beetje verdoofd en dat zorgt er dus voor dat het doorkomen van de tand ook een stuk minder pijn doet!

Daarnaast zijn er soms ook druppeltjes te vinden die hetzelfde effect hebben en die ook de pijn wat verzachten. Maar we hebben natuurlijk ook de bekende ouderwetse bijtringen nog! Ook deze zijn heel handig om ervoor te zorgen dat je kleintje minder last van doorkomende tandjes zal hebben! Door deze bijtringen komt er namelijk druk rondom de tand te staan en dat is ook precies de bedoeling!

Deze bijtringen kun je zo aan je baby geven maar je kunt  er dus ook voor kiezen om ze eerst in de vriezer te leggen zodat ze heel koud zijn! op deze manier krijgt je baby dus meteen een verdovende bijtring doordat de kou ook verdovend werkt op het plekje in de mond van je baby waar de tand doorkomt!

En tot slot kun je natuurlijk ook altijd nog een zetpil geven als het echt uit de hand loopt. Vaak zijn mensen hier wel wat afwachtend mee en dat is ook alleen maar goed. Het is zeker niet altijd de eerste keuze bij tandenpijn maar als het echt te erg wordt kan het wel fijn zijn om achter de hand te hebben!

Goede verzorging is enorm belangrijk

Als de tandjes doorkomen bij je kleintje is het vanaf dat moment ook enorm belangrijk om goed voor het gebit van je baby te zorgen! De tandjes moeten dan ook regelmatig gepoetst worden om eventuele bacteriën geen kans te  geven de tandjes te beschadigen.

Hiervoor bestaan speciale tandenborsteltjes voor baby’s in plaats van haartjes hebben deze zachte rubberen nopjes zitten. Ook kun je deze heel goed gebruiken om het tandvlees een beetje te masseren op de plekken waar een tand doorkomt bij je baby.

En tot slot heb je natuurlijk nog de tandpasta. Ook deze heb je speciaal voor een baby te koop en kun je dus goed gebruiken voor het poetsen van de tandjes van je kleintje. Deze tandpasta bevat een stuk minder heftige middeltjes en smaakt ook heel erg mild. En dat is maar goed ook want een baby kan een sterke pepermunt smaak vaak nog niet zo goed waarderen. Deze milde smaak is dan ook veel fijner voor kleine kinderen en ze genieten hier vaak ook enorm van! Je hoort namelijk vaak dat ze het juist erg leuk en interessant vinden dat hun tandjes gepoetst worden en op deze manier leg je dan ook een prima basis!

Laat het dan ook zeker dagelijks terug komen ook bij baby’s die nog geen vaste voeding gebruiken. Ook voor hen is het in ieder geval heel fijn om aan het ritueel te wennen en daarnaast heeft flesvoeding ook invloed op het gebit van je baby!

Probeer ook liever geen fles of borstvoeding meer te geven na het poetsen van de tandjes, dat zal wellicht niet altijd mogelijk zijn maar probeer in ieder geval wel naar te streven.

Tandjes en medicijngebruik

Soms is het helaas zo dat zelfs een kleine baby al medicatie moet gebruiken en veel soorten medicatie kunnen helaas ook een negatieve invloed hebben op het gebit van je baby. Vandaar dat het erg belangrijk is om extra goed voor het gebit te zorgen en er dus ook voor te zorgen dat je de tanden van je baby goed schoon houdt. Zeker als er medicatie gebruik in het spel is kan het aan te raden zijn om de tandjes net nog even wat vaker te poetsen dan gebruikelijk. Op deze manier weet je zeker dat de tandjes mooi blijven en zal de medicatie weinig negatieve invloed hebben!

Voorbeelden van soorten medicatie die veel invloed op het gebit kunnen hebben zijn verschillende soorten antibiotica en allerlei soorten pufjes. Deze medicijnen staan er ook om bekend dat ze tandjes kunnen laten verkleuren. Des te meer reden dus om heel erg goed te poetsen als dit ook bij jouw baby aan de orde is!

Het gebit van je baby

Zoals je dus wel kunt lezen is er heel wat t vertellen over het gebit van je baby en is het ten eerste zo dat iedere baby anders is en dus ook op zijn of haar eigen tijd tandjes zal gaan krijgen! Veel mensen zien dit altijd graag snel gebeuren maar dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Het kan vaak zelfs nadelig zijn als een baby al snel tandjes krijgt want deze kunnen een hele kleine baby vaak aardig in de weg zitten. En vergeet ook vooral niet het feit dat als je borstvoeding geeft dit ook als moeder best een flinke uitdaging kan zijn!

Het is dan ook vooral belangrijk om het gebit van je baby goed te verzorgen en om ervoor te zorgen dat de tandjes mooi schoon blijven en dus lang mee kunnen gaan. Let hierbij ook op eventueel medicijn gebruik en begin op tijd met poetsen. Op deze manier betrek je dit ook in de dagelijkse routine voor je kleintje en dat heeft natuurlijk alleen maar heel veel voordelen!

Daarnaast zijn er gelukkig ook nog heel veel middeltjes en tips die je kunt gebruiken als de tandjes aan het doorkomen zijn! dit kan namelijk flink zeer doen en het kan dan ook zeker heel prettig zijn als je dit leed voor je baby een beetje kunt verzachten. Gelukkig kom je met gels, druppeltjes en koude bijtringen al een heel eind!


Achteraf Betalen