fbpx

Alles wat je moet weten over een kinderautostoel

In de huidige tijd is het bijna niet meer voor te stellen dat je niet de beschikking hebt over een auto. Het is gebruik hiervan is erg makkelijk en vaak ook om praktische redenen belangrijk. Maar als je een kindje hebt, is een auto zonder kinderstoel eigenlijk nog steeds niet handig. Een autostoel is dus tegenwoordig een belangrijk item op de lijst van spullen die je dient aan te schaffen wanneer er een kindje op komst is. Een autostoel zijn er in veel verschillende soorten, merken en prijsklassen. Het belangrijkste is natuurlijk dat jouw kindje veilig vervoerd wordt.

Waarom heb je een autostoel nodig?

Om te beginnen is een autostoel noodzakelijk als je met je kindje op pad wil met de auto. Dit komt doordat de gewone autogordels niet geschikt zijn voor kinderen die kleiner zijn dan 135 centimeter. Tot die lengte is officieel een autostoel verplicht om je kindje te vervoeren.

Voor een autostoel zijn een aantal veiligheidseisen vastgesteld. De autostoelen dienen te voldoen aan de Europese norm ‘ECE R129’. Deze norm staat ook wel bekend als de ‘i-Size’ norm.

De Europese norm

Sinds 2013 bestaat de i-Size norm voor autostoelen. Dit is de nieuwe norm die het autovervoer van kinderen veiliger moet maken. Voorheen was de ECE/R44 de norm voor de veiligheid van de autostoeltjes. Op dit moment zijn de R44-autostoeltjes nog wel te koop maar sinds 2019 worden hier geen nieuwe stoeltjes meer van gemaakt. Het is nog wel toegestaan om deze autostoelen te gebruiken maar deze stoeltjes voldoen niet aan de nieuwe i-Size norm.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de oude norm, ECE/R44, en de nieuwe norm, i-Size. Bij de R44 was het advies om je kindje tot 9 kilo (circa tot de eerste verjaardag) achterwaarts te vervoeren. Het advies is nu aangepast om je kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren.

Daar komt bij dat het huidige advies ingedeeld is op basis van lengte in plaats van op basis van het gewicht. Hierdoor is het voor jou als ouder zijnde makkelijker om te bepalen wanneer het tijd is voor een nieuwe autostoel voor jouw kind. De kledingmaat komt vaak overeen met de lengte van het kindje.

Tevens is er bij de nieuwe Europese veiligheidsnorm gekeken naar wat er met het autostoeltje gebeurt als er een botsing vanaf de zijkant ontstaat. Bij de R44 norm is dit nooit meegenomen in de tests.

Het laatste grote verschil tussen de oude en de huidige Europese norm zijn de bevestigingspunten van de autostoelen. De nieuwe autostoelen die voldoen aan de i-Size norm maken alleen gebruik van de ISOFIX-bevestigingspunten. Hierdoor zijn de stoelen veiliger en tegelijkertijd makkelijker om ze vast te zetten.

Bevestigingspunten

Zoals gezegd dienen de nieuwe autostoelen te beschikken over de ISOFIX-bevestigingspunten. Door middel van dit systeem wordt er geen gebruik gemaakt van autogordels. Het autostoeltje wordt aan de hand van haken vastgeklikt aan de ISOFIX bevestigingspunten in de auto. Mocht jouw auto niet over ISOFIX bevestigingspunten beschikken dan is het vaak mogelijk dat het systeem ingebouwd wordt in je auto.

Bij een Maxi-Cosi zitten de haken voor de ISOFIX bevestigingspunten vast aan een los onderstel. Hierdoor dien je het onderstel vast te klikken aan de ISOFIX bevestigingspunten van je auto. Deze bevestigingspunten zitten vaak tussen de bekleding van het zitvlak en de rugleuning van de achterbank. Vervolgens kan je gemakkelijk het autostoeltje zelf vastklikken op het onderstel.

Echter is dit anders bij peuter- en kinderstoelen. Bij dit soort stoelen zitten de haken van de ISOFIX aan de stoel zelf vast. Hiermee kan het autostoeltje direct in de ISOFIX punten geklikt worden. Deze stoel dient tot slot nog wel vastgemaakt te worden aan een derde bevestigingspunt die aan de bovenkant te vinden is.

De experts geven aan dat de ISOFIX de veiligste en snelste manier is om een autostoel goed in de auto te bevestiging. Het is wel mogelijk dat er kleine verschillen zitten in de ISOFIX punten. Hierdoor is het verstandig om altijd van te voren te controleren of de autostoel die je wil aanschaffen daadwerkelijk in je auto past.

Autostoel passend bij de leeftijd

De huidige Europese veiligheidsnorm voor autostoeltjes deelt de stoeltjes, zoals eerder gezegd, in op basis van de lengte van je kindje. Hierdoor is voor een baby de i-Size norm het stoeltjes achterwaarts gericht in de auto te plaatsen. Dit is tot je kindje 83 centimeter is én tot minimaal 15 maanden oud. Dit is het eerste autostoeltje dat je voor je kindje koopt. De Maxi-Cosi is de meest bekende soort in deze fase. De Maxi-Cosi kan je namelijk voor de verschillende fases van je baby gebruiken. In de eerste fase kan de Maxi-Cosi achterwaarts geplaatst worden in de auto. Wanneer je kindje vervolgens de gevraagde leeftijd én lengte bereikt, kan het autostoeltje omgedraaid worden en op het onderstel geklikt worden.

Het is belangrijk dat je de autostoel in de eerste fase echt achterwaarts in de auto plaatst. Dit komt doordat uit onderzoek naar de veiligheid gebleken is dat dit veiliger is bij een botsing. Als je een frontale botsing krijgt dan krijgt je kindje, als hij in voorwaartse richting zit, in zijn nek vijf keer sterke krachten te verwerken. Door het achterwaarts vervoeren van je kindje, worden over het hele lichaam de krachten verspreid. Hierdoor is de kans op ernstig letsel voor je kindje kleiner.

Daarna komt de fase van peuter. Het stoeltje kan dan voorwaarts gericht worden wanneer je kindje ouder is dan 15 maanden én een lengte heeft tussen de 60 en 105 centimeter. Het advies is wel om niet te vroeg over te stappen naar een grotere autostoel. Als het hoofd van je kindje daadwerkelijk over de rand van de stoel uitsteekt dan is het echt tijd voor een nieuwe autostoel. Let hier goed op, want als de autostoel te groot is dan is de bescherming voor je kindje kleiner.

In deze fase maak je je kindje vast met een vijfpuntsgordel. Deze gordel is te vergelijken met die van het babystoeltje. Daarnaast beschikken veel stoelen tegenwoordig over verschillende standen. Als je kindje voor de autorit al slaperig is dan kan je de stoel bijvoorbeeld in de slaapstand zetten.

De laatste fase is de fase van gemiddeld 3 tot 12 jaar. Kinderen tussen de 105 en 135 centimeter dienen dan op een autostoel te zitten die ook voorwaarts gericht is. Als de bovenkant van de gordel onder de schouders begint dan weet je dat het tijd is voor de grotere autostoel voor je kind. De ‘uitgang’ van de gordel hoort net boven de schouders van je kindje uit te komen. Bij de aanschaf van een grotere autostoel is het belangrijk om te controleren of de stoel een goede hoofdsteun met zijsteunen heeft. Dit zorgt voor een betere bescherming. Totdat je kindje 135 centimeter is, is het verplicht om je kindje te vervoeren in een autostoel.

Waar in de auto moet de kinderstoel?

Vanuit de Europese veiligheidsnorm is er geen advies voor waar de autostoel geplaatst dient te worden in de auto. Dat betekent dat je kindje zowel naast jou op de bijrijdersstoel als achterin de auto vervoerd kan worden. Zolang je maar een veilig autostoeltje gebruikt is dit vanaf de geboorte al zelf te bepalen voor jou als ouder zijnde. En dezelfde regels rondom de plaatsing wat betreft voor- of achterwaarts gelden voor het autostoeltje.

Mocht je je kindje naast je op de bijrijdersstoel plaatsen dan is het wel belangrijk dat je voor vertrek de airbag bij de bijrijdersstoel uitzet. Mocht je een ongeluk krijgen en de airbag springt open dan kan dit met een flinke kracht tegen het autostoeltje aankomen. Dit kan nare gevolgen hebben voor je kindje.

Denk er ook goed over na dat de kans groter is dat je afgeleid wordt wanneer je kindje naast jou op de bijrijdersstoel zit. Het is voor iedereen persoonlijk wat de beste optie is maar het advies is wel om dit mee te nemen in je overweging.

Tips voor de aanschaf van een autostoel

Zoals eerder benoemd zijn er ontzettend veel verschillende soorten autostoeltjes. Hierdoor is de keuze soms lastig voor de aanstaande ouders. Uiteindelijk draait het allemaal om veiligheid en is het dus het belangrijkste om te controleren of het autostoeltje voldoet aan de veiligheidsnormen. Maar we hebben wel een aantal tips voor de aanschaf van een autostoel.

Allereerst komen ook hier weer de ISOFIX bevestigingspunten aan bod. Het is belangrijk om vooraf te controleren of dit systeem in jouw auto past. Als je een autostoel gaat uitzoeken dan kan je het beste direct met de auto naar de desbetreffende winkel gaan, zodat je kan uittesten of het stoeltje daadwerkelijk in de auto past.

Daarnaast is het slim om naar de stof van het autostoeltje te kijken. De kans is zeer aanwezig dat je kindje een keer gaat snoeien als hij in het autostoeltje zit. Hierdoor is het slim om er rekening mee te houden of het stoeltje makkelijk te wassen is. Het is ideaal als er een afneembare hoes over de stoel heen zit. Deze hoes kan je dan gemakkelijk wassen. Mocht zo’n hoes niet standaard om de stoel heen zitten dan kan je dit ook los kopen.

Tevens wordt geadviseerd om na te gaan hoe vaak je gebruik gaat maken van het autostoeltje. Ondanks dat veiligheid altijd voorop dient te staan, kan je oog natuurlijk altijd op een goedkoper autostoeltje vallen als je vooraf al weet dat het autostoeltje niet heel vaak gebruikt gaat worden.

Tot slot kan je controleren of het autostoeltje voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Het is natuurlijk ideaal als je kindje jonger dan 15 maanden is en je het frame van de babystoel zowel op je kinderwagen als op het autostoeltje kan zetten.


Achteraf Betalen