fbpx

De overgang van de wieg naar een ledikant

Als jouw baby geboren wordt slaapt hij de eerste periode in een wieg. Misschien al zelf op zijn eigen kamertje of misschien wel lekker dicht bij jullie in een co sleeper. Het ligt er maar helemaal aan wat je zelf fijn vindt en waar je jezelf goed bij voelt. En uiteraard is het soms ook van andere factoren afhankelijk. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat jouw kleintje een kamertje heeft op de eerste verdieping en dat jullie zelf op zolder slapen. Zo vlak na een bevalling kan het dan een hele tour zijn om steeds de trap of en af te gaan. Dit kan dan een prima reden zijn om ervoor te kiezen jullie baby de eerste periode lekker dicht bij jullie te houden!

Maar ook als je bijvoorbeeld meerdere kinderen hebt en deze licht slapen dan kan het flink onhandig zijn als ze steeds wakker worden als jij jouw baby een nachtvoeding gaat geven. En ook dan kan het dus erg handig zijn als je jouw baby lekker bij je op de kamer hebt en je de rest van het gezin niet wakker hoef te maken. Dit kunnen dus allemaal redenen zijn om je kleintje lekker dicht bij jou in de buurt te houden. En zo lang je  baby nog in een wieg slaapt is dit vaak ook heel erg makkelijk! Een wieg weegt namelijk vaak niet zoveel en je kunt een wieg ook gemakkelijk een ander plekje geven. Op deze manier kun jij je baby dus laten slapen waar je maar wil en dit is wel heel erg handig!

Na verloop van tijd gaat je baby van een wieg over naar een ledikant, dit voelt vaak als een hele stap en wat lijkt jouw kleintje ineens klein in dat grote bedje! Maar wanneer is het nu de juist tijd om de overstap van een ledikantje naar een wieg te maken? En waar moet je allemaal op letten als je dit gaat doen? En hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kleintje zo makkelijk mogelijk kan wennen? Wij laten het je in deze blog allemaal weten en vertellen je alles over de overgang van een wieg naar een ledikant!

In de wieg beginnen

Als jouw kleintje net geboren is start hij bijna altijd in de wieg. Het voelt vaak heerlijk geborgen en je baby heeft er een veilig en beschermd gevoel. Zeker die eerste periode is dit ontzettend belangrijk, je kunt je misschien wel voorstellen dat de overgang van jouw veilige buik naar de grote buitenwereld voor een baby enorm is en dat hij hier dus ook best wel even aan moet wennen! Gelukkig zijn er heel veel manieren om het je baby zo makkelijk mogelijk te maken, zeker tijdens het slapen!

Uiteraard is het niet altijd zo dat je baby start in een wieg en zijn er ook mensen die ervoor kiezen om meteen hun baby in een ledikant te laten slapen. Dit is ook geen enkel probleem want je kunt een ledikant namelijk dusdanig opmaken dat jouw baby alsnog een heel veilig en geborgen gevoel heeft en niks merkt van de grootte van het ledikant om hem of haar heen.

Maar over het algemeen start je baby dus in een wieg en zal hij na verloop van tijd overgaan naar een ledikant. En die overgang is voor de een makkelijker dan voor de ander en moet je uiteraard ook wel een beetje begeleiden, wij gaan je dan ook precies uitleggen hoe je dit het beste kunt doen!

Wanneer over naar een ledikant

Zoals je dus kunt zien begint jouw kleintje bijna altijd in een wieg, maar na verloop van tijd zal het dan toch echt tijd zijn om over te gaan naar een ledikant! Voor de een zal dit makkelijker zijn dan voor de ander en hoe pak je dit dan ook precies aan? Ten eerste is het belangrijk om goed te kijken wanneer je het beste de overstap naar een ledikant kunt maken.

Uiteraard is het voor iedere baby verschillend wanneer hij of zij echt aan de overstap toe is maar over het algemeen zie je meestal dat na 4 a 5 maanden je baby over gaat naar een ledikant, uiteraard kan dit ook vroeger of iets later, dat hangt van je kindje af. Veel later raden we echter niet aan omdat je baby dan misschien al kan gaan staan of zitten en dat kan een risico vormen in een wieg!

Of jouw baby er al aan toe is hangt van een aantal factoren af, als jouw baby 5 maanden is maar bijvoorbeeld 2 maanden te vroeg geboren is dan zal hij er toch pas later aan toe zijn dan een baby die al helemaal functioneert zoals een baby van 5 maanden. En zelfs dan ontwikkeld iedere baby in zijn eigen tempo dus is het lastig om exact aan te geven of jouw kleintje er al aan toe is.

Maar als jouw baby bijvoorbeeld al erg beweeglijk wordt in de wieg en gaat omrollen en proberen zichzelf op te trekken dan is het echt wel tijd om over te gaan op een ledikant. De wieg kan dan namelijk een risico vormen omdat je kleintje er dan in theorie gemakkelijk uit zou kunnen vallen. En dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen!

Hoe zorg je voor een fijne overgang

Maar als jouw baby er dus aan toe is dan kan het tijd zijn om van een wieg over te stappen naar een ledikant! Maar hoe pak je dit nu eigenlijk precies aan? ten eerste is het wel handig om te zeggen dat het per baby enorm kan verschillen hoe de overgang zal verlopen. Bij de ene baby merk je helemaal niks en bij de andere baby is het misschien zo dat het wat meer moeite zal kosten om hem goed in zijn ledikantje te laten slapen!

Over het algemeen zijn er gelukkig wel een paar dingen die je kunt doen om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken! Zo kun je er ten eerste voor zorgen dat ook het ledikant een vertrouwd plekje zal zijn! Dit doe je door bijvoorbeeld de favoriete knuffeltjes van je baby bij hem in het bedje te leggen. Of door het bekende en vertrouwde slaapmuziekje op te zetten. Ook de slaapzak, het speentje en de manier van op bed leggen kun je het beste nog even hetzelfde als in de wieg houden!

Op deze manier is het slaapritueel voor je kleintje enorm herkenbaar en dit biedt veiligheid en vertrouwen. Eigenlijk is het enige dat je anders doet het slapen in een ledikant in plaats van in de wieg. Maar als je dus de rest allemaal hetzelfde houdt zal dit je kleintje vertrouwen geven en dat is dan ook precies de bedoeling!

Vertrouwen en herkenning

Het is dus vooral erg belangrijk om voor vertrouwen en herkenning te zorgen! Op deze manier zorg je er namelijk voor dat jouw baby zich heel veilig en vertrouwd zal voelen en vanuit dat gevoel kunnen ze natuurlijk heerlijk in slaap vallen! Ook is het een goede tip om er echt even de tijd voor te nemen. Zorg dus niet dat je gehaast bent maar neem alle tijd om je baby rustig te laten wennen aan het slapen in een ledikantje. Ook als het niet in een keer lukt en de eerste paar keren voor onrustige nachtjes zal zorgen blijf dan volhouden in alle rust.  Je zal zien dat dit uiteindelijk resultaat zal hebben en ervoor zal zorgen dat jouw kleintje heerlijk kan slapen en op een goede manier zal wennen aan zijn nieuwe bedje!

Probeer ook vooral niet te veel te veranderen in een keer. Hoe leuk het bijvoorbeeld ook is om dan meteen al het beddengoed en de slaapzak aan te passen op het slapen in een ledikant, kan het toch heel erg helpen om in het begin nog even gebruik te maken van het oude en vertrouwde dekentje! Uiteraard is het wel belangrijk om voor passend beddengoed te zorgen omdat dit anders minder veilig is maar als jouw deken past is het geen enkel probleem.

Verschillende standen

Het fijne aan een ledikant is dat je het vaak op verschillende hoogtes kunt instellen. Jouw kleintje kan hier dus best wel even mee doen en het is een bedje wat met verschillende fases mee kan groeien! Zo kun je het bedje steeds een beetje verder omlaag zetten als dit nodig is. Als jouw kleintje bijvoorbeeld gaat zitten en staan is het heel handig om de bodem van het bedje te laten zakken. Je wil immers niet het risico lopen dat hij over de rand kan vallen!

Door de verschillende standen kan het bedje dus zeker totdat jouw kindje 3 jaar is meegroeien met wat je kleintje nodig heeft en dat is natuurlijk erg prettig! Het is dus een fijne investering waar je lang plezier van kan hebben!

Lekker slapen

Als je de overgang van een wieg naar een ledikant dus goed begeleid dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Zorg er vooral voor dat jouw baby zich veilig en geborgen voelt en maak gebruik van vertrouwde spullen. Op deze manier voelt jouw baby zich erg fijn en zal je zien dat hij binnen een ogenblik ook heerlijk in zijn ledikantje slaapt!


Achteraf Betalen