fbpx

E-bike op afbetaling

De nieuwe soort rage in fietsen, ben jij er al aan toe? Een elektrische fiets kan je fietsplezier aanzienlijk vergroten aangezien hij je kan helpen middels trapondersteuning, of zelfs bijna tegen de snelheid van een brommer aanzitten. Welk type je ook kiest, zo’n fiets is een aardige investering en dan kan een elektrische fiets op afbetaling aanschaffen misschien wel helpen.

De elektrische fiets kan je ondersteunen als je wilt maar het hoeft niet

Een elektrische fiets heeft als voordeel ten opzichte van een brommer dat je hem kunt gebruiken als alleen trapondersteuning, maar deze ook uit kunt zetten. Zo kun je volledig zelf fietsen, of als je het nodig hebt je ondersteuning gebruiken. Sommige elektrische fietsen kunnen wel 45kmh dus kunnen je helpen met je woon werk verkeer, een goedkoop en zuinig alternatief.

Een elektrische fiets voor woon- werk verkeer

Voor woon- werk verkeer van meer dan 5KM is deze elektrische fiets ideaal. Je komt niet langer badend in het zweet aan op je werk, zeker in de zomer maar ook in de winter had ik daar altijd last van. In het begin is het koud en ben je warm aangekleed, maar na 5 minuten inspanning is het eigenlijk al weer veel te warm wat je allemaal aan hebt, ken je dat gevoel?

En wat zijn nu de mogelijkheden om er eentje aan te schaffen?

Er zijn nog vele andere redenen te noemen om een elektrische fiets te willen kopen. Houd je bijvoorbeeld van lekkere tour-ritjes in de zomer maar heb je gewoon (nog) niet de conditie? Alleen maar dichtbij in de omgeving blijven is ook niet altijd meer leuk en de electrische ondersteuning helpt je om wel zonder moeite die mooie plekjes te bereiken.

Verder zie je sommige ouders wel eens met zo’n karretje achterop rijden waar hun kind veilig en droog in kan zitten. Als jij zo’n ouder bent vind je het misschien ook wel lekker om af en toe ondersteund te worden met wat extra fietskracht.

Een elektrische fiets op afbetaling kopen

Of je nu gewoon wilt fietsen en deze als vervanging wilt gaan gebruiken of wilt gaan inzetten voor je woon werk verkeer, het is een grote investering om te maken. En met elke investering kun je ook kijken naar hoe je het terugverdient.

Wanneer je deze fiets inzet in plaats van de auto of zelfs brommer, dan geef je telkens een stuk minder uit aan je reis, en kun je stukje bij beetje je investering terugverdienen.

Maar wanneer je nu het geld niet hebt of je spaargeld niet wilt aanwenden, zijn er dan nog mogelijkheden? Deze winkels kunnen je helpen met je fietsplezier en je kunt er je E Bike op afbetaling kopen als je wilt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een E Bike op afbetaling?

  1. De hoeveelheid Nm
  2. Waar zit de motor?
  3. Heeft hij een trapkrachtsensor of een bewegingssensor?
  4. Wat voor een accu is er gebruikt?

De hoeveelheid Nm

Het eerste waar je op moet letten is de Nm. Dit geeft aan hoeveel ondersteuning de fiets je kan bieden bij het trappen. Hier zitten best wat verschillen in qua mogelijkheden dus zoek hier altijd naar op de website informatie over de fiets.

Waar zit de motor?

Een motor bij het voorwiel zorgt ervoor dat je fiets als het ware vooruit wordt gestuwd. Dit kan soms tot gevolg hebben dat het sturen in sommige bochtige situaties wat lastiger wordt. Het is in ieder geval iets om aan te wennen. Ook kan de motor in het achterwiel zitten.

Hierbij is het soms zo dat bij wat zwaardere motoren de fiets aan de achterkant wat zwaarder wordt. Al het extra gewicht komt namelijk aan de achterkant van de fiets te liggen. Wanneer je wel eens met iemand achterop hebt gefietst weet je wat het gevoel is, de fiets heeft soms de neiging om naar achteren te hellen.

Het beste is om de motor bij de as van de trappers te hebben, maar dit is ook gelijk de duurste optie omdat dit alleen maar kan als de fietsframe er helemaal speciaal voor is gebouwd van begin tot eind. Dit is dus met name een keuze in budget.

Trapkrachtsensor of bewegingssensor?

Ook hier heb je weer een duidelijke keuze voor comfort. De trapkrachtsensor geeft je een lekkere rijervaring. De sensor registreert namelijk hoeveel kracht je zet op de trappers. Je kunt de E Bike vervolgens instellen in bepaalde niveau’s van rijervaring en de sensor zendt dan het signaal naar de ingebouwde computer.

De computer berekent vervolgens hoeveel kracht de elektrische ondersteuning moet bijzetten om je de ongestelde hulp te bieden. Je trapt en hij zet bij, heel direct dus.

De bewegingssensor ligt wat anders. Deze ondersteunt bij het gekozen programma aan de hand van de snelheid van de fiets. Het lastige hierbij is dat de reactie snelheid van het systeem wat minder snel werkt. Zo duurt het bijvoorbeeld bij start eventjes voordat het systeem aanslaat omdat je nog niet gelijk snelheid hebt.

Hetzelfde geldt voor wanneer je stopt met trappen. Dan werkt hij nog even na. Een beetje hetzelfde gevoel als je je cruise control bij de auto nog niet helemaal lekker onder de knie hebt, het gevoel dat je niet alles helemaal onder controle hebt.

Wanneer je remt schakelt het systeem gelukkig wel gelijk uit door de sensor bij de remmen. Ook hier heb je wel verschillende categorieën bikes in die een betere of minder gevoelige sensor hebben ingebouwd waardoor de ervaring kan variëren.

Wat voor een accu is er gebruikt?

Er zijn inmiddels wat technieken die niet meer van deze tijd zijn. Zo is er de lood en gel accu die gewoonweg te zwaar is om een goed alternatief te zijn. Mochten deze nog in fietsen worden gebruikt kun je ze beter mijden.

De Nickel Cadmium Accu, ofwel vaak aangemerkt op sites als NiCd, is een goedkoop alternatief waar je zeker ook voor uit moet kijken. Deze accu’s onthouden namelijk hun capaciteit. Dat betekent dat als je ze oplaadt zonder dat ze volledig leeg waren, dat ze daarna minder capaciteit hebben dan nieuw. Een beetje zoals vroeger in de telefoons. Niet de meest handige optie voor jou natuurlijk, maar een goedkoop alternatief. Veel fietsenmakers hebben deze ingebouwd dus denk hierbij goed na over wat jouw beste prijs- kwaliteit verhouding is.

De Nikkel Metaal Hydride (bij specificaties te herkennen als NiMh) is een goede vervanging. Deze lijdt namelijk niet onder dit oplaadeffect en hebben doorgaans een grotere batterijduur. Nadeel van deze is dat ze relatief zwaar zijn en je fiets in algemene zin dus een stukje zwaarder zal aanvoelen. Verder ontladen ze langzaam in de tijd dus wanneer je fiets een tijdje in de schuur staat heb je kans dat je alsnog zonder trapondersteuning de deur uit gaat (maar dan moet hij wel echt even een tijdje staan hoor, en je had goede voornemens om meer te fietsen, toch?).

De Lithium Ion Accu is een techniek die vanuit de mobieltjes nu ook naar de elektrische fietsen is gekomen. Deze batterijen hebben het geheugen effect niet en zijn snel op te laden, zo is de fiets met een paar uur alweer opgeladen en rijklaar om gebruikt te worden voor je volgende tocht (of terugreis). Dit is verreweg het beste, en duurste alternatief voor de accu.

Samenvatting van de meest optimale elektrische fiets op afbetaling

Als je een eindeloos budget had, wat zou je dan kopen? Nog even een samenvatting van bovenstaande opties:

  1. De hoeveelheid Nm, hoe hoger hoe meer ondersteuning
  2. Motorplaatsing bij de trappers
  3. Kies er een met een trapkrachtsensor
  4. Een Lithium Ion Accu

Waarom een elektrische fiets rijden

Het idee van fietsen met behulp van kracht lijkt sommige mensen te irriteren. Als we het hebben over e-bikes: “Het is vals spelen!” En “Het punt van fietsen is lichaamsbeweging.”

Het is geen valsspelen, want we racen niet, het leven is geen competitie.

Het betekent ook niet dat je op een elektrische fiets niet traint. Je moet nog steeds trappen. Je pedalen kunnen ook alleen worden ingeschakeld om te ondersteunen als je wind tegen hebt, of wanneer je een heuvel op moet.

Het voelt alsof iemand je een duw geeft door de moeilijke stukjes. De motor kan je ook met je topsnelheid helpen, voor die lange stukken naar je werk bijvoorbeeld vanuit Almere zoals ik.  Ze zijn geweldig voor lange, winderige uitstapjes en pendelen.

Het is niet valsspelen. ze stellen mensen in staat om te kiezen voor deze groenere vorm van reizen dan met een auto of openbaar vervoer wanneer het voor hen, om welke reden dan ook, niet zou werken om een ​​gewone fiets te gebruiken.

Als je anders met de auto zou gaan, waarom zou je dan niet die extra beweging pakken die je met een e-bike wel wil doen. Beter voor jouw lichaam en beter voor het milieu

De legitieme redenen voor het gebruik van een elektrische fiets zijn talrijk. De eerste hiervan is voor mij, omdat ik dat wil, maar er zijn anderen.

Mijn eigen rechtvaardiging is echter gewoon omdat het leuk is.

Neem alle informatie op de sites waar je op zoek gaat goed op en maak een weloverwogen keuze gebaseerd op budget en op gemak om jouw volgende e bike op afbetaling te kopen.


Achteraf Betalen