fbpx

Een veilig bedje voor je baby

Een baby is zo’n klein en kwetsbaar wezentje. Als ouder zijnde wil je daar het allerbeste voor op alle gebieden dus ook op het gebied van slapen in combinatie met de veiligheid van jouw kleintje in gedurende het slapen. Het is dan ook erg belangrijk om voor het juiste bedje te kiezen en door gebruik te maken van geschikt beddengoed. Om je te helpen bij het maken van de keuze voor wat voor bedje je moet gaan, worden in deze blog een aantal opties besproken.

Wieg

De wieg is een veilige slaapplek voor jouw kleintje als hij of zij nog niet zo bewegelijk is. Dit zal gemiddeld de eerste drie tot zes maanden het geval zijn. Vanaf dat moment wordt jouw kindje waarschijnlijk wat beweeglijker. Zodra dit het geval is en jouw kindje gaat voorzichtig omrollen dan is het einde verhaal voor de wieg en is de tijd aangebroken om voor een ander soort slaapplek te gaan.

Mocht je de eerste drie tot zes maanden dus wel de beschikking willen hebben over een wieg dan is het verstandig om met een aantal factoren rekening te houden. Zo is een veilige wieg een wieg met spijlen of een zijkant met een open structuur zoals een open geweven stof. De afstand tussen de spijlen of de diameter van de gaten in de stof van de zijkanten mag tussen de 4,5 en 6,5 centimeter liggen.

Daarnaast is de lengte van de wieg minimaal 27,5 centimeter en is de maximale lengte 90 centimeter. Aansluitend op de lengte van het bedje is het belangrijk dat er een goed passend matras in de wieg aanwezig is. Het matras moet gemakkelijk in het bedje gelegd kunnen worden maar het is tevens van belang dat er geen ruimte zit tussen het matras en de zijwanden. Er mogen namelijk geen gaten groter dan 2,5 centimeter zijn tussen de bedbodem en de zijwanden én tussen de bedbodem en hoofd- en voeteneinde.

Verder zijn er nog een aantal punten waar je op dient te letten bij de aanschaf van een wieg. Zo produceren kinderen vaak in hun slaap veel vocht. Hierdoor is het belangrijk dat de bedbodem goed kan ventileren. Voor het matras kan je een matrasbeschermer met een ventileren toplaag aanschaffen. Zo’n soort matrasbeschermer bestaat namelijk uit een niet-vocht doorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur.

Tot slot klinkt het logisch maar is het belangrijk dat de bekleding van de wieg goed vast en strak gespannen is en dat er geen scherpe randen of punten aan de wieg zitten. Vooral bij een wieg van riet is het verstandig om goed te controleren of er geen scherpe randen of punten aanwezig zijn. Echt de laatste tip om rekening mee te houden is dat het onderstel van de wieg stevig is. Het is namelijk absoluut niet de bedoeling dat de wieg gaat kantelen als er een ouder kindje, zoals een broer, zus, neef of nicht, aan de rand van de wieg hangt.

Co-sleeper / aanschuifbedje

Een andere optie om voor te gaan is een co-sleeper. Een co-sleeper is eigenlijk een wieg dat gebruikt kan worden als losstaande wieg maar ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd kan worden. Tussen de co-sleeper en jouw bed als ouder zijnde zit een opstaande zijde. Deze opstaande zijde kan je voor de moeder laten zakken als jouw baby bijvoorbeeld gevoed moet worden. Een co-sleeper is absoluut een praktische en mooie oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij je te hebben maar  tegelijkertijd ligt de baby ook wel veilig in zijn of haar eigen bedje.

Ook voor de co-sleeper zijn er een aantal tips waar je rekening mee kan houden wanneer je op jacht gaat om zo’n soort bedje te scoren. In principe staat het vast dat een co-sleeper aan dezelfde eisen moet voldoen als een normale wieg zoals een ventilerende bedbodem, zijwanden met een bepaalde afmeting, passend matras. Maar aanvullend daarop zijn er nog een aantal andere zaken.

Om te beginnen moet de co-sleeper stevig bevestigd kunnen worden aan het bed van jullie als ouder zijnde. Het moet natuurlijk niet mogelijk zijn dat er een gat ontstaat tussen het bedje van jouw baby en jouw eigen bed. Verder dient een co-sleeper altijd in hoogte verstelbaar te zijn. Het matras van de co-sleeper moet minimaal 12 centimeter lager zijn dan het ouderlijk matras. Op deze manier wordt voorkomen dat jouw baby per ongeluk in het bed van jullie als ouder zijnde terecht komt wanneer je de opstaande zijde vergeet te sluiten.

Al met al wordt een co-sleeper niet gezien als een noodzakelijk product. In de eerste maanden na de geboorte kan jouw kleintje ook prima in een normaal wiegje of op een ledikantje in jouw slaapkamer slapen. Mocht je wel een fijn gevoel erbij hebben dat jouw kindje letterlijk naast je slaapt dan is het in ieder geval niet verstandig om van een gewoon wiegje of ledikantje een aanschuifbedje te maken. Dit komt doordat je dan geen zijwand hebt die je later weer kan sluiten.

Ledikantje

Nog een andere mogelijkheid voor een veilige slaapplek van jouw kleintje is een ledikantje. Dit is een veilige slaapplek voor kinderen tot ongeveer een leeftijd van 2,5 jaar. Doordat de keuze voor een ledikantje enorm is, zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten bij de aanschaf en het gebruik van een ledikant. Zeker als je een tweedehands ledikantje gaat kopen, is het heel belangrijk om op een aantal punten goed te letten.

Allereerst is de afmeting van het ledikantje van belang. Zo is de breedte van het ledikantje bij voorkeur minimaal 55 centimeter. Met de breedte heeft jouw kindje de ruimte om zich om te draaien. En zolang jouw kindje in de lengte een speling van circa 20 centimeter heeft dan is het ledikantje groot genoeg.

Daarnaast is ook voor een ledikantje de afwerking van groot belang. Zo moet de een ledikantje van hout absoluut splintervrij zijn. Een harde houtsoort is het meest geschikt hiervoor zoals beukenhout. Verder moet het ledikantje natuurlijk glad afgewerkt zijn zonder gevaarlijke punten, uitsteeksels of scherpe randen. Ook is het belangrijk om erop te letten dat er aan de bovenkant geen knopvormige delen zitten waarbij het risico aanwezig is dat jouw kindje daar gemakkelijk aan kan blijven haken.

Een ander belangrijk onderdeel van een ledikantje is natuurlijk de bodem. De bodem bestaat vaak uit latten of een geperforeerde hardboardplaat. Kleine tip voor de best ventilerende bodem; ga voor een lattenbodem. Daarnaast is het wellicht logisch maar niet geheel onbelangrijk; de bodem mag niet doorzakken. Als de bodem verstelbaar is, is het dus van heel groot belang dat de vergrendeling op de juiste manier werkt.

Verder zijn ook de zijwanden van een ledikantje, net zoals bij een wieg, van belang. De hoogte van de zijwanden moet minimaal 60 centimeter zijn, vanaf de bedbodem gezien. Vaak beschikken ledikantjes over spijlen. Hierbij is het belangrijk dat de afstand tussen de spijlen van een ledikant tussen de 4,5 en 6,5 centimeter ligt. Mocht de afstand groter zijn dan is de kans aanwezig dat jouw kleintje door de spijlen heen glijdt en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Ook moeten de spijlen doorlopen tot de bodem van het bedje, zodat de kans niet aanwezig is dat jouw kindje op de zijkant klimt en vervolgens uit bed valt.

Een bijkomend voordeel bij een ledikantje is als het over een gemakkelijke in- en uitstapmogelijkheid voor jouw kindje beschikt. Zodra jouw kindje namelijk groot genoeg is om zelf uit bed te komen dan is dit ideaal. Er zijn verschillende ledikantjes te koop waarbij het mogelijk is om bij één van de zijwanden de spijlen te verwijderen, waardoor jouw kindje zelf in en uit bed kan stappen. Let hierbij wel weer goed op dat jouw kindje niet zelf deze zijwand kan verwijderen.

Tot slot zijn er nog een aantal aandachtspunten bij een ledikantje om ongelukken te voorkomen. Het is een voordeel wanneer de bodem van een ledikantje verstelbaar is, omdat je dan niet zo diep hoeft te bukken om jouw kindje uit bed te halen of er juist in te leggen. Maar wanneer jouw kindje gaat rollen, is het wel verstandig om de bodem een standje lager te zetten. En zeker wanneer jouw kindje in staat is om zelfstandig te gaan zitten dan dien je de bodem op de laagste stand te zetten. Dit is allemaal om te voorkomen dat jouw kindje uit bed valt.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er in het ledikantje geen zachte materialen aanwezig zijn zoals knuffels of kussens. Mocht jouw kindje hier tegenaan gaan rollen dan is de kans namelijk aanwezig dat jouw kindje in ademnood komt. Het is pas verstandig om een kussen te gaan gebruiken als jouw kindje ook daadwerkelijk in een groter bed gaat slapen.

Het allerlaatste advies dan; zet het ledikantje niet bij een raam, verwarming of in de buurt van gordijnen. Het is een schrijnend voorbeeld maar wanneer jouw kindje wat ouder is en zichzelf kan optrekken aan de spijlen van het bedje dan kan jouw kindje op de vensterbank klimmen en uit het raam vallen. Daarnaast is het ook niet verstandig om een ledikantje tegen een verwarming aan te zetten, want dan is de kans aanwezig dat jouw kindje het te warm krijgt of dat hij of zij zich gaat branden aan de verwarming. En het is ook slimmer om het bedje niet in de buurt van gordijnen of snoeren neer te zetten, omdat dan het risico aanwezig is dat het kindje vast komt te zitten.


Achteraf Betalen