fbpx

Help ik kan geen babynaam kiezen

Het is bijna zover, nog enkele weken of misschien maanden en jullie baby zal geboren worden. De kinderwagen is al uitgezocht, de babykamer is ingericht en de eerste kleine kleertjes hebben al een plekje in de kast. Maar er is een ding waar jullie nog maar niet uit kunnen komen, en geen onbelangrijk iets. Het is namelijk de babynaam. Vandaag de dag zijn er zo ongelofelijk veel verschillende namen te vinden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke naam kies je, en hoe zorg je ervoor dat je zeker weet dat dit “de” naam is!

Heel veel mensen zijn ook bang dat ze later spijt van hun keuze krijgen, daardoor blijven ze heel lang twijfelen en durven ze geen knoop door te hakken! En het is natuurlijk ook weer niet zo dat je alle tijd van de wereld hebt, als de bevalling dichterbij komt is het vaak toch wel raadzaam om niet te lang meer te wachten met het kiezen van de naam!

Maar hoe zorg je er nu voor dat je een naam kiest die bij je past? En hoe weet je zeker dat dit “ de” naam is? Waar begin je met zoeken en hoe pak je dit allemaal aan? Wij geven je graag een paar goede tips zodat de zoektocht hopelijk wat makkelijker zal worden en jullie uiteindelijk ook de perfecte naam voor jullie kleintje kunnen vinden!

Kijk goed om je heen

Als je begint met het zoeken naar een babynaam kan het slim zijn om goed om je heen te kijken, zorg bijvoorbeeld dat je altijd een klein notitieboekje bij je hebt, of noteer het in je telefoon en schrijf hierin alle namen op die je tegenkomt en die je leuk lijken! Soms ben je weleens met iemand in gesprek en hoor je een leuke naam of soms lees je weleens ergens iets en kom je een naam tegen die je ook wel aanspreekt. Negen van de tien keer ben je die naam dan een dag later weer vergeten en kun je gaan zoeken om hem weer tevoorschijn te toveren. Het kan dan heel handig zijn om de namen die je tegenkomt op te schrijven en zo een lijstje aan te leggen!

Na een tijdje kun je dit lijstje eens bekijken en er een top 3 van maken, laat alleen de 3 namen over die echt kans maken voor je gevoel en schrap de rest van het lijstje af. Zo heb je uiteindelijk een lijst met namen die je echt heel leuk vindt en die best wel eens kans zouden kunnen maken!

Ga goed zoeken, internet en boeken zijn je beste vriend

Daarna ga je ook goed en gericht op zoek. Zoek in boeken of struin het internet af naar namen die je leuk vindt. Er zijn heel veel verschillende websites die zich echt enkel en alleen op babynamen richten. Ga hier lekker op zoeken en kijk of je de naam kunt vinden die bij je past. Schrijf alle namen die je aanspreken op en voeg ze bij het lijstje wat je al eerder had gemaakt. Zo verzamel je uiteindelijk een lijst met namen die echt bij jullie passen.

Ook zijn er tegenwoordig verschillende boeken te koop die enkel en alleen vol staan met babynamen, naast de namen geven zij ook de betekenis van de naam weer. Dit is natuurlijk erg handig en fijn, op deze manier weet je ook meteen wat jouw favoriete babynaam betekend!

Een speciale letter

Soms is het ook zo dat je op zoek bent naar een babynaam met bijvoorbeeld een speciale voorletter. Je hoort vaak dat mensen het bijvoorbeeld leuk vinden om hun baby te vernoemen maar dan niet specifiek dezelfde naam willen gebruiken, dan kan het erg leuk zijn om bijvoorbeeld wel dezelfde letter terug te laten komen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een twist aan de naam toevoegen, dus bijna dezelfde naam maar dan net iets anders geschreven of net op een iets andere manier vormgegeven. Er zijn echt heel veel mogelijkheden! Het maakt het zoeken naar een babynaam ook een stuk makkelijker als je op zoek bent naar een speciale letter. Je kunt dan namelijk gerichter zoeken en dit is natuurlijk een stuk makkelijker. Het zoekveld is anders namelijk erg groot dus het is zeker een aanrader om dit een beetje te verkleinen.

Namen die je absoluut niet wil gebruiken

Ook heeft bijna iedereen wel namen die hij absoluut niet wil gebruiken. Een naam die je bijvoorbeeld aan iemand doet denken waar je liever niet aan herinnert wil worden, of een naam waar je een onprettig gevoel bij hebt. Ook zijn er soms gewoon ook namen die je echt niet mooi vindt. Houdt hier rekening mee en gebruik deze namen ook niet. Ook niet als je partner het bijvoorbeeld wel een hele mooie naam zou vinden. De kans is dan namelijk groot dat je hier later spijt van gaat krijgen en dat is bij de naam van je kind natuurlijk niet leuk.

Een keuze voor het leven

Dit is ook meteen het punt wat het kiezen van een naam voor je baby ook zo moeilijk maakt. Als je en naam kiest weet je namelijk dat je deze naam voor het leven aan je kleintje meegeeft! Dit is natuurlijk best een hele verantwoordelijkheid en je wil hier dan ook absoluut geen spijt van krijgen.

Daarom is het ook zo goed om al ruim op tijd te beginnen met het uitzoeken van een naam zodat je hier alle tijd en ruimte voor kunt nemen en je niet tegen het einde van de zwangerschap heel gehaast voor een naam moet kiezen die je anders eigenlijk liever niet had gekozen. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen. Begin daarom al vroeg in de zwangerschap met het nadenken over de babynaam en begin met het bijhouden van een lijstje. Zo kun je uiteindelijk een goede en weloverwogen keuze maken waar je alle tijd voor hebt genomen!

Meerdere namen is de oplossing

Nu kan het soms zo zijn dat je er echt niet uitkomt. Stel jij en je partner hebben allebei een naam die jullie echt helemaal geweldig vinden en die jullie heel graag aan jullie kleintje willen geven. Soms kan het dan ook nog een tip zijn om meerdere namen te geven, een roepnaam met meerdere voornamen. Zo kunnen dan alle namen die jullie leuk vinden aan bod komen en hoeven jullie beide jullie favoriete naam niet te schrappen. Dan is het natuurlijk wel nog goed overleggen welke naam jullie dan ook echt als voornaam gebruiken want dit kan natuurlijk nog wel een puntje van discussie zijn!

Het is trouwens ook helemaal niet zo dat dit heel ouderwets is, tegenwoordig zie je steeds meer dubbele namen en kinderen met meerdere voornamen. Waarschijnlijk komt dit ook doordat de keuze uit namen tegenwoordig zo groot is dat meer mensen moeite hebben om daadwerkelijk een naam te kiezen. Met meerdere voornamen is dit probleem meteen opgelost!

De naam van je dromen

En uiteindelijk is het dan zover, je hebt een naam gekozen. Na het maken van de lijst was het dan zover, er moest nu echt gekozen worden. Wat je dan meestal gaat doen is het schrappen van namen op de lijst. Je werkt eigenlijk steeds meer namen weg die het niet gaan worden en zo houd je als het goed is uiteindelijk de namen over die je echt het allerleukst is. Maar dan nog is het soms moeilijk om uit die laatste paar namen ook echt “de” naam te kiezen. Wat dan kan helpen is soms om de geboorte af te wachten, veel ouders zeggen dat ze de naam zeker wisten toen ze hun baby voor het eerst in de ogen keken en vasthielden. Als je natuurlijk zorgt dat je nog 2 of maximaal drie namen over hebt aan het einde van de zwangerschap dan kan dit een hele goede optie zijn. Je kunt er dan namelijk voor kiezen om de definitieve naam echt pas te kiezen als je jouw baby ontmoet hebt. Wel is het zo dat dit niet door iedereen als prettig wordt ervaren. Sommige mensen willen echt al veel eerder zekerheid en zouden hier niet goed mee kunnen omgaan. Maar als dit wel bij jou past kan het een hele fijne manier zijn om een keuze te maken!

Uiteindelijk geef je jouw baby een naam mee waar hij of zij een leven lang mee moet doen. Dit is niet zomaar iets en het is dan ook helemaal niet raar dat je hier goed over na wil denken en hier een weloverwogen keuze in wil maken. Onze beste tip blijft dan ook om ruim op tijd te beginnen met het uitzoeken van een naam en om vervolgens een definitieve keuze te maken naar aanleiding van een lijst met favoriete namen die je aanlegt! Zo kun je uiteindelijk voor de naam kiezen die jullie het meeste aanspreekt en waar je vrolijk van wordt! Een prachtige naam voor jullie mooie baby, een naam om trots op te zijn, met zorg en liefde uitgekozen!


Achteraf Betalen