fbpx

Hoe help jij jouw baby bij veranderingen

De ene baby reageert er beter op dan de andere, veranderingen. Soms merk je helemaal niks aan je kleintje als er iets veranderd in zijn of haar omgeving of in zijn of haar routine en soms is het huis te klein. Of jouw baby sterk op veranderingen reageert merk je gelukkig snel genoeg zodat je hier vervolgens ook rekening mee kunt houden.

Het is dus wel zo dat dit per kind enorm kan verschillen. Zelfs kinderen binnen hetzelfde gezin kunnen toch allemaal heel anders met veranderingen omgaan. Maar hoe komt dat nu dat een verandering voor een baby zo heftig kan zijn, en wat kun je er aan doen om ze hier zo goed mogelijk bij te helpen?

Wij gingen voor je op onderzoek uit en zochten uit wat nu maakt dat baby’s zo heftig op veranderingen reageren en hoe het komt dat ze hierin ook zo ontzettend kunnen verschillen. Daarnaast laten we je ook zien wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je veranderingen zo makkelijk mogelijk voor je  kleintje maakt, hier zal je zeker veel profijt van hebben dat beloven wij je!

Wat maakt verandering voor je baby soms zo lastig

De ene baby is uiteraard de andere niet maar over het algemeen kunnen we toch wel stellen dat verandering vaak niet makkelijk is voor je baby. Dit is gelukkig heel makkelijk te verklaren en heeft een aantal redenen. Het fijne van het snappen van deze redenen is dat je er dan ook beter op in kunt spelen. Doordat je snapt waar het vandaan komt weet je ook beter wat je baby nodig heeft en kun je hem door deze moeilijke momenten heen helpen!

Je baby is namelijk in het begin vooral nog heel erg de baarmoeder gewend, deze plek was natuurlijk ontzettend beschermt en veilig voor je kleintje. Er was verder nog niks te zien en beleven, enkel de veilige hartslag van je moeder en haar praten wat je baby gedempt door de buik heen kon horen. Ook licht werd gefilterd en er kwam alleen zacht schijnsel door de baarmoeder naar binnen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een erg fijne plek was voor je baby. En ook kun je denk ik het verschil wel zien tussen die veilige baarmoeder en de wijde grote wereld die er buiten op je baby stond te wachten!

Opeens ziet en hoort je baby van alles, en dan is hij vaak ook niet eens meer veilig in de buurt bij zijn moeder. Soms ligt hij alleen in zijn bedje of in de box of een autostoel. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als je eerst enkel het verblijf bij je moeder in de buik gewend was dit ineens een flinke omschakeling is! Dit alles bij elkaar is dus al een immense verandering voor je baby! En dan hebben we het verder nog niet eens over de andere nieuwe dingen die er allemaal bij komen kijken.

Je kunt dus wel begrijpen dat als je al zo moet wennen aan het buiten de veilige buik van je moeder zijn dat iedere verandering daarna enorm lastig kan zijn. Je baby haalt namelijk houvast uit het feit dat er een bepaalde regelmaat zit in de dag, en dat er herkenningspunten zijn. Op deze manier went jouw baby aan het leven buiten de draagmoeder en maakt hij dit minder eng voor zichzelf, hij zorgt zo weer voor vertrouwen. Je kunt je dus wel voorstellen dat als je dat vertrouwen dan weer weg haalt het soms voor je baby erg lastig kan zijn om met de verandering mee te gaan. Uiteraard geldt dit zeker niet voor alle baby’s en hoeft dit ook echt niet altijd zo te zijn. Maar als jouw baby er wel last van heeft kan dit een hoop verklaren natuurlijk!

Welke factoren zorgen ervoor dat je baby last van veranderingen heeft

Het verschilt dus enorm per baby of hij wel of niet veel last heeft van veranderingen om zich heen. Maar hoe komt dat nu dat de ene baby hier meer last van heeft dan de andere? En welke factoren spelen hier dus een rol in? Wij zetten het allemaal graag even voor je op een rijtje!

Wat we vaak zien is dat baby’s die bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn veel moeite hebben met veranderingen. Deze baby’s zijn vaak het eerste jaar wat gevoeliger doordat ze een te snelle start hebben gehad. Het is dan ook vaak fijn om bij een baby die te vroeg geboren is niet te veel veranderingen in het begin door te voeren. Juist als alles voorspelbaar is en veilig voelt kan je baby hier veel vertrouwen uit halen en dat is juist bij een te vroeg geboren baby hard nodig.

Een andere factor die een grote rol kan spelen is als je baby vaak ziek is of een andere beperking heeft. Hier kan je baby vaak veel last van hebben en dit kan er dan vervolgens voor zorgen dat je baby wat heftig op veranderingen reageert. Het is goed om je dit te realiseren en hier dan ook rekening mee te houden!

En als laatste kan het een rol spelen als er teveel veranderingen zijn. Als je namelijk te vaak je baby bloot stelt aan veranderingen dan kan het soms zo zijn dat dit iets teveel voor hem gaat worden en dat je baby hier negatief op gaat reageren, dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen daarom is het fijn om ervoor te zorgen dat je veranderingen gedoseerd in het leven van je baby brengt.

Wat kun je doen om veranderingen zo soepel mogelijk te laten verlopen voor je baby

Gelukkig zijn er wel  een aantal dingen die je kunt doen om veranderingen voor je baby zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ten eerste scheelt het natuurlijk al enorm als je jezelf ervan bewust bent dat het voor je baby best intens kan zijn om een verandering door te maken. Als je jezelf dit realiseert kun je er ook op anticiperen en ervoor zorgen dat de veranderingen zo soepel mogelijk verlopen.

Het begint dus allemaal met het besef van wat een verandering voor je baby betekend, daarnaast is het vooral ook belangrijk om je te realiseren dat jij ervoor kunt zorgen dat de veranderingen voor je baby makkelijker verlopen, jij kan hier namelijk voor zorgen!

Ten eerste is het belangrijk om de veranderingen in het leven van je baby te doseren, dus niet teveel tegelijk. Zeker als er een grotere verandering gaat plaatsvinden kan het helpen om daarna een tijdje te wachten totdat er weer een verandering plaats zal vinden. Dit geeft je baby de tijd om hier rustig aan te wennen zonder dat er meteen teveel op hem afkomt. Het verwerken van een verandering is namelijk ook best intensief voor je baby en hier moet hij dan ook zeker wat tijd en ruimte voor krijgen.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om je baby bij een verandering rustig de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Jaag je baby dus niet op en zorg niet voor stress. Laat je baby op het gemakje wennen en leg er geen druk op. Op deze manier kan jouw baby vaak ook veel sneller aan de nieuwe situatie wennen doordat hij een bepaalde rust ervaart en dit zal hem een veilig gevoel geven.

En juist dit veilige gevoel is enorm belangrijk. Vandaar ook dat het zo belangrijk is om je baby te laten wennen aan veranderingen vanuit een veilige situatie! Begeleidt je baby dus ook door de verandering heen. Geef je baby een veilig gevoel en houdt hem bij voorkeur zoveel mogelijk bij je. Je zal vanzelf zien dat als jij ervoor zorgt dat je baby zich veilig voelt en je hem laat wennen vanuit een veilige basis dat je baby ook veel sneller zal wennen aan de nieuwe situatie. Hij voelt zich dan namelijk veilig doordat jij hem die basis biedt, op deze manier voelen veranderingen minder eng en zal je zien dat je baby heel makkelijk kan wennen!

Veranderingen zijn in de basis goed

In de basis kun je eigenlijk wel stellen dat veranderingen goed zijn voor je baby. Het is iets waar ze uiteindelijk toch aan moeten wennen en wat er later in hun leven voor kan zorgen dat ze sneller gewend raken aan nieuwe situaties. Wel is het zo dat veranderingen het beste op een bepaalde manier kunnen gebeuren zodat je baby er zo min mogelijk last van zal hebben. Als veranderingen te snel gaan, te groot zijn of elkaar te snel opvolgen dan zal je merken dat je baby hier een stuk meer moeite mee zal hebben.

Maar gaan veranderingen vanuit de veilige basis bij de ouders, en worden ze gedoseerd dan heb je grote kans dat jouw baby hier heel goed mee om kan gaan en kan het je zelfs nog verrassen hoe goed je baby tegen een nieuwe situatie kan! Zorg er dus voor dat verandering goed gebeurd en je zal merken dat dit voor jouw en je baby goed werkt!


Achteraf Betalen