fbpx

Hoe houd je je kindje warm met het koude weer?

Eigenlijk wil je er nog helemaal niet over nadenken, maar zoals de weersverwachtingen zijn, komt de herfst er weer aan. Dat betekent dat de zomer echt afgelopen is en dat we richting de koude maanden gaan. Veel mensen zien de gezelligheid van de winter, de lampjes en de warme chocolademelk wel zitten maar de temperatuur is toch vaak wel een tegenvaller. Word dit voor jou de eerste winter samen met je baby? Wil je graag tips voor het koude weer in combinatie met het warmhouden van je kindje? Dan kan je het beste gewoon door gaan lezen, want daar gaat deze blog over. Er worden tips gegeven voor het warmhouden van je kindje als de temperaturen weer een stuk omlaag gaan.

Allereerst is ‘te’ vaak al niet goed. Dat geldt ook voor te warm of te koud gekleed bij een kleintje. Zeker als je een kindje hebt die al iets ouder is en zelf kan lopen of spelen dan is te warm kleden niet goed. Ookal is het koud buiten, als jouw kindje naar buiten gaat dan gaat hij of zij waarschijnlijk rondrennen, spelen met andere kindjes of klimmen op het klimrek. De kans dat hij of zij rustig op een bankje stil gaat zitten is klein. Dat zorgt ervoor dat hij of zij het minder koud gaat krijgen omdat hij of zij altijd actief bezig is. Eigenlijk moet je voorkomen dat je kindje buiten in de koude temperaturen gaat zweten. Als dit namelijk gebeurt dan wordt de kleding vochtig en pas dan gaat hij of zij het echt koud krijgen. Te weinig kleding is dus niet goed maar te veel kleding is ook zeker niet goed. Dus een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw kindje voldoende kleding aan heeft.

Laagjes

Een hele goede manier om ervoor te zorgen dat jouw kleintje voldoende kleding aanheeft is door meerdere laagjes over elkaar heen aan te doen. Bij kinderen vanaf vier jaar kan je er vanuit gaan dat net zoveel laagjes als dat je zelf aan doet, voldoende is. Bij jongere kinderen is het verstandig om er één extra laagje aan toe te voegen. Wij mensen houden onze warme namelijk beter vast wanneer we gebruik maken van de laagjes. De lichaamswarmte blijft tussen al die laagjes hangen waardoor het niet de buitenlucht in verdwijnt.

Het eerste laagje is, zoals gebruikelijk, ondergoed. Bij echt koude dagen kan je kiezen voor thermo ondergoed maar anders is gewoon ondergoed natuurlijk voldoende. Als je kind een hemd draagt is het wel verstandig dat deze lang genoeg is, zodat dit hemd in de onderbroek gedragen kan worden. Mocht dit niet lukken dan is de kans aanwezig dat je kindje alsnog met een blote rug rondloopt en dat is niet gewenst.

Verder kan je met de laagjes doorgaan. Een tweede laag kan dan ook de ‘thermo laag’ zijn. Denk hierbij aan een thermo shirt of een thermo legging. Voor een meisje is voor zo’n tweede laag een maillot ook een leuke optie. Deze zijn er in allerlei verschillende soort kleuren en met printjes, waardoor je gelijk een beetje kleur of sfeer kan meegeven aan de kledingstijl voor die dag.

De volgende laag kleding kan je dan gewoon de ‘normale’ kleding aantrekken. Wat je op een dag met gemiddelde temperaturen aantrekt, is dan de optie voor de volgende laag. Denk hierbij aan een trui en een broek. Bij een meisje kan je over de maillot dan een rokje en een shirtje trekken of een leuk jurkje. Het is verstandig als je niet voor een dikke trui gaat hier wanneer je je kindje ookal thermo kleding hebt aangetrokken. Dan wordt het waarschijnlijk al heel snel te warm. Tenzij de temperaturen echt angstaanjagend laag zijn maar dan is het ook überhaupt de vraag of je zelf naar buiten gaat.

Tot slot kan je dan nog bij je kindje een jas aantrekken. Een andere optie daarvoor is ook nog een volledig skipakje als je daar al over bezit. Mocht er echt sneeuw liggen dan is die laatste optie wellicht het lekkerste, omdat een skipak waterafstotend is. Dat betekent dat de kleding onder het skipak nooit vochtig of nat zal worden, waardoor jouw kindje het niet koud door de kleding kan krijgen.

Vergeet de andere lichaamsdelen niet

De laagjes waar net over gesproken is  zijn vooral bestemd voor de romp en de beentjes van jouw kleintje maar er zijn nog een aantal lichaamsdelen die hier dan niet onder vallen. Denk hierbij aan de handen, voeten en het hoofd. Als jouw kindje helemaal lekker warm is aangekleed met verschillende laagjes maar met zijn of haar blote voeten en handjes in de kou gaat spelen dan zal hij of zij het binnen de kortste keren alsnog koud krijgen. Het is bijna onmogelijk om nog warm te worden wanneer je handen en voeten koud zijn dus het is belangrijk om daar ook aandacht voor te hebben.

Laten we beginnen bij de handen van jouw kleintje. Vaak zijn wanten bij kleine kinderen een stukje warmer dan gewone handschoenen. Als je in de herfst of winter buiten gaat spelen dan is het verstandig om voor waterdichte wanten te kiezen. Zeker als er dadelijk sneeuw ligt dan kan jouw kindje gewoon sneeuwballen of een sneeuwpop maken zonder dat de handen direct ijskoud zijn. Bij een baby is het een optie om gewoon sokken over de handjes aan te trekken. Voor die kleine handjes zijn waarschijnlijk geen geschikte handschoenen te verkrijgen en als je te grote handschoenen aantrekt dan zijn die binnen no time uitgetrokken.

Verder is het ook belangrijk dat de voeten voldoende beschermd zijn tegen de kou. Voordat je dus de schoenen aantrekt, is het verstandig om lekkere warme en dikke sokken aan te trekken. Wollen sokken of skisokken doen het goed op de koude dagen. Ook bij de sokken is het verstandig om te kiezen voor waterafstotende sokken. Zodra de sokken vochtig of nat zijn dan zijn ze namelijk net zo koud als gewone sokken en zal je kindje het ook heel snel weer koud krijgen. Voor de echte kleine kindjes zijn er speciale fleece gevoerde sokken ontworpen.

Tot slot heb je dan nog het hoofdje van je kindje. Hiervoor is een jas met een capuchon is een optie. Maar een andere mogelijkheid is ook nog een lekkere muts. Een muts gaat over het hele hoofd van je kindje, waardoor het lekker warm is en blijft. Daarnaast kan je ook kiezen voor oorwarmers. Zoals de naam al wel duidelijk maakt houdt dit alleen de oren warm en niet de bovenkant van het hoofdje.

Voor het warmhouden van je kindje op de koude dagen is het dus eigenlijk heel belangrijk dat je laagjes kleding aantrekt en ook dat jouw kindje dus niet nat moet worden. Zodra je dat kan voorkomen zorg je ervoor dat je kindje zo lang mogelijk plezierig buiten kan spelen, ondanks de temperatuur.

Tips gericht op jouw baby

De eerder genoemde tips zijn veel gericht op buitenspelen de kindjes. Deze zijn dus al een stukje ouder dan een baby. Maar ook voor ouders die de eerste herfst en/of winter meegaan maken met hun baby zijn er natuurlijk ook een aantal tips speciaal gericht op jouw baby die, waarschijnlijk, dan nog alleen in de kinderwagen ligt.

Om te beginnen is een wikkeldeken een goede mogelijkheid om jouw kindje warm te houden wanneer hij of zij in de kinderwagen ligt. Zo’n deken is perfect te gebruiken in plaats van een jasje in de kinderwagen. Het is soms lastig om een jasje bij jouw baby aan te krijgen, want je kan lang bezig zijn om de armpjes in de mouwen te krijgen. Het wikkeldeken kan je gemakkelijk om jouw baby heen wikkelen als hij of zij gewoon in de kinderwagen ligt. Daarnaast kan je zo’n wikkeldeken ook in de autostoel gebruiken.

Speciaal voor de maxi cosi zijn er speciale voetenzakken ontworpen. Ondanks dat deze voetenzakken speciaal voor maxi cosi’s zijn ontworpen kan je hier natuurlijk ook in de kinderwagen of in de reiswieg van je kinderwagen gebruik van maken. Vaak zijn baby’s wild in de rondte aan het trappen met de beentjes, waardoor een losliggend dekentje vaak van zijn plaats af gaat. Door gebruik te maken van zo’n speciale voetenzak kan jouw kleintje nog steeds lekker wild rondtrappen zonder dat hij of zij in de wagen komt te liggen zonder dekentje.

Verder is het voor jouw baby natuurlijk ook mogelijk om hem of haar goed in te pakken door gebruik te maken van een warme muts, sjaal en wantjes. Een baby zit namelijk wel veel stil waardoor het verstandig is om voor voldoende kleding te zorgen, dus ook bij de handen, voeten en het hoofdje. Door gebruik te maken van een muts, sjaal en wantjes zorg je ervoor dat je kindje warm blijft.


Achteraf Betalen