fbpx

Hoe kies je de naam van je baby?

Wanneer een baby geboren is, is vrijwel de eerste vraag die altijd gesteld wordt ‘Wat is de naam?’. Het kiezen van een naam is voor de toekomstige ouders dan ook een onderwerp die gedurende de zwangerschap al vaak voorbij is gekomen. Het kiezen van een naam is dan ook een van de belangrijkste, leukste maar tegelijkertijd misschien ook wel de moeilijkste dingen om over na te denken. Een naam is iets persoonlijks, iets unieks, het geeft je een identiteit en het maakt je herkenbaar en aanspreekbaar. Hier worden een aantal tips gegeven voor het kiezen van een babynaam. Daarnaast zijn er ook nog regels verbonden aan het kiezen van een naam.

De geschiedenis van de babynaam

In het verleden was het een stuk eenvoudiger om een babynaam te kiezen. Dit komt doordat er vroeger simpelweg een stuk minde keuzes waren. Vaak gingen de voornamen over van de grootvader, op de vader op de zoon of bij de vrouwen; van de grootmoeder, naar de moeder naar de dochter.

Het was tot 1815 zelfs volgens de wet alleen toegestaan om een voornaam te kiezen die voorkomt op de heiligenkalender of naar bekendheden uit de oude geschiedenis. Deze wet werd na 1815, gelukkig, wel versoepeld waardoor het mogelijk is dat ouders hun kinderen een andere naam geven. Dit kon een Bijbelse naam zijn, een niet-heilige Germaanse naam of een naam die gebonden is aan een streek. Hierbij kan je denken aan een Friese naam.

In de huidige tijd is de wet in Nederland redelijk soepel wat betreft het toekennen van een voornaam aan een baby. In principe mag je je kind noemen zoals jij zelf wilt. Maar toch zijn er twee uitzonderingen speciaal gericht op het geven van de babynaam. Zo mag een naam voor een persoon niet ongepast zijn en tevens mogen achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam niet gekozen worden. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld Meijer. Echter is het dan wel weer toegestaan om je kind bijvoorbeeld Bloem te noemen. Deze naam komt dan ook voor als voornaam en achternaam.

De namen die als ongepast beschouwd worden en dus geweigerd worden zijn bijvoorbeeld Rolls Royce of Miracle of Love. Echter mocht die laatste naam van de rechter wel gekozen worden als het geschreven werd als Miracle-of-Love.

Daarnaast maakt de wet wat betreft namen geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Dit houdt in dat je elke naam mag toepassen op zowel een jongen als een meisje. Zeker in de huidige tijd is het niet meer gek wanneer je jouw kind een naam geeft die niet direct wordt verbonden aan het geslacht van het kind.

Tot slot is er ook geen limiet aan het aantal namen dat je mag geven aan je kind. Echter kan de ambtenaar van de burgerlijke stand wel bij extreem veel namen dit beoordelen als ongepast of kan dit afgekeurd worden. Als de ambtenaar van de burgerlijke stand een naam weigert toe te kennen en de ouders kiezen ervoor om het kind geen andere naam te geven dan heeft de ambtenaar de bevoegdheid om het kind zelf een naam te geven.

De achternaam van het kind

Als ouder zijnde heb je sinds 1998 de mogelijkheid om zelf te kiezen voor welke achternaam jij wilt geven. Dit kan jouw eigen achternaam zijn maar het is ook mogelijk om de achternaam van je partner aan je kind te geven. Wanneer je als ouders zijnde getrouwd bent dan kunnen jullie samen de naam van je eerste kind kiezen. Het is echter wel verplicht om jullie eventuele andere kinderen die later op de wereld worden gezet dezelfde achternaam te geven als jullie eerste kind. Ook de achternaam van je kind wordt vastgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Mocht je als ouder zijnde niet getrouwd zijn dan is het nog steeds mogelijk om te kiezen welke achternaam jouw kind krijgt. Wanneer je geen keuze maakt dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder toebedeeld. Dus wanneer je graag wilt dat jullie kind de achternaam van de vader krijgt dan is het mogelijk om dit vast te laten leggen op het moment dat de vader het kind ook daadwerkelijk erkent. Het beste kan je dit al doen voor de bevalling, omdat de moeder hiervoor toestemming voor moet geven.

Als jullie als ouder zijnde niet getrouwd zijn en het kind wordt door de biologische vader niet erkent, dan heeft het kind voor de wet maar één ouder en krijgt hij de achternaam van de moeder toebedeeld. In het geval je een weduwe of een weduwnaar bent dan kan je zelf kiezen welke achternaam je graag aan je kind wilt geven. Ook bij adoptie heb je de keuze uit beide achternamen van de peetvader en -moeder. Maar als je al meerdere kinderen hebt en je gaat vervolgens een kindje adopteren dan dient dit kindje dezelfde achternaam te ontvangen als jullie eerdere kinderen hebben.

Het vernoemen van je baby

Tegenwoordig is het steeds populairder om jouw kind te vernoemen. Desondanks komt het nog steeds vaker voor dat de ouders zelf een naam bedenken. In sommige families zijn hier echt afspraken of ongeschreven regels over gemaakt waar een voornaam van een nieuw kindje aan moet voldoen.

Als een kindje een minder fraaie voornaam heeft dan kan je ervoor kiezen om jouw kindje een andere roepnaam te geven. De roepnaam kan je dan ook zelf bedenken en kiezen voor een naam die je mooi vindt. De vernoeming van jouw baby staat dan alleen op officiële documenten en wordt in principe weinig gebruik in het dagelijkse leven.

Tips voor het kiezen van een naam voor jouw baby

Om de juiste naam te kiezen voor jouw baby zijn er een aantal tips die je kan gebruiken bij het bedenken van de naam. Zo kan je als eerste de voornaam en achternaam hardop uitspreken. Op deze manier hoor je de klank en kan je tegelijkertijd het ritme van de combinatie testen. Vaak is een lange achternaam mooi in combinatie met een korte voornaam. Dit is ook andersom het geval; een korte achternaam past vaak bij een lange voornaam.

Daarnaast kan je de voornaam beter niet eindigen met dezelfde klank als waarmee de achternaam begint. Wanneer je dit niet doet dan krijg je namelijk een mooie klankharmonie en is de naam uitspreken alleen al heel mooi.

Verder zal je er rekening mee moeten houden dat een naam levenslang meegaat. Dat betekent dat een naam eigenlijk leuk moet zijn voor zowel een baby, peuter, puber maar ook voor een volwassen man of vrouw. De naam zal je in alle gevallen moeten kunnen gebruiken. Stel je dus bij het bedenken van de naam een baby voor met die naam maar ook een volwassen man of vrouw.

Nog een andere tip voor het bedenken van de juiste naam bij je baby is om rekening te houden met de initialen. Als je in de familie meerdere personen hebt met dezelfde initialen dan is niet altijd zo simpel. Denk hierbij aan de post die binnenkomt. Verder is het bij de initialen ook verstandig om rekening te houden met de reeks die ontstaat van alle voornaam. Zo is het echt waar dat er personen bestaan waarbij de initialen N.S.B. of S.O.A. zijn. Je kan je wellicht voorstellen dat dit niet helemaal gewenst is.

Nog iets om rekening mee te houden is de betekenis van een bepaald woord. Wanneer je denkt dat je een originele naam bedacht hebt dan is het verstandig om dit op het internet nog even te controleren. Zo vind je de naam ‘Jizz’ wellicht leuk. Echter betekent dit in het Engels ‘zaadlozing’. Zodra je dit weet dan zal je je kindje waarschijnlijk niet meer deze naam geven.

Ook is het eenvoudig om rekening te houden met de combinatie van de voor- en achternaam. Als je al weet dat jouw kindje een achternaam gaat krijgen die vaak voorkomt dan is het wellicht verstandiger om te kiezen voor een voornaam die minder gebruikelijk is. Op deze manier voorkom je dat jouw kindje in verwarring wordt gebracht met mensen die dezelfde naam hebben.

Tot slot is het ook verstandig om rekening te houden met de manier van uitspreken van de naam. Wanneer jullie het als ouder zijnde leuk vindt om jouw kind een afwijkende spelling te geven dan is dat zeker mogelijk. Hou er echter wel rekening mee dat jouw kind dus in de toekomst vaak zijn of haar naam dient te spellen of dat mensen de naam helemaal verkeerd uitspreken.

Kleertjes/slaapzak gecombineerd met de naam van de baby

Wanneer je eenmaal een naam gekozen hebt voor jouw baby dan is het mogelijk om deze naam af te laten drukken op de kleding van jouw kindje. Denk hierbij aan een rompertje met de naam van jouw kindje erop of een slaapzakje waar de naam op geschreven staat. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je de naam kan laten weergeven op het slaapzakje of kledingstukje. Zo kan het bijvoorbeeld erop geborduurd worden maar het is ook mogelijk om het af te laten drukken. Op deze manier is het slaapzakje of de kleding altijd gelinkt aan de naam van jouw baby.


Achteraf Betalen