fbpx

Hoe kom je nu van die nachtvoedingen af

Het is een onderwerp waar veel ouders zich suf naar zoeken om er zoveel mogelijk informatie over te verkrijgen, het is voor veel ouders dan ook een heel belangrijk onderwerp en ze kunnen dan ook vaak niet wachten tot het zover is en ook hun kleine spruit eindelijk van die nachtfles af is. Uiteraard is dit bij ieder kind verschillend en is de een er nu eenmaal veel sneller van af dan de ander en kun je hier helaas ook niet altijd iets aan doen.

Toch zijn er wel een aantal tips die wellicht iets kunnen helpen om het stoppen met de nachtfles toch iets te versnellen of iets makkelijker te maken. In deze blog laten we deze tips dan ook graag aan je zien en leren we hoe ook jij ervoor kunt zorgen dat de nachtfles binnenkort verleden tijd is.

Wel is het heel belangrijk om erbij te vermelden dat het moment waarop je kunt stoppen met de nachtfles echt bij ieder kind verschillend is. Het ene kind is hier nu eenmaal veel sneller aan toe dan het andere kind en dat maakt eigenlijk ook helemaal niets uit. Ieder kind groeit en ontwikkeld op zijn of haar eigen tempo en zal dus ook op een heel ander moment aan het stoppen met de nachtfles toe zijn. op het moment dat je hier rust van hebt en jezelf hier niet tegen verzet zal je zien dat het allemaal ook meteen een stuk beter gaat!

Probeer het dus absoluut niet te forceren maar kijk wanneer jouw baby er klaar voor is en pak het vervolgens stap voor stap op de volgende manieren aan!

De nachtvoedingen van een baby

Een pasgeboren baby heeft nog ontzettend veel voedingen nodig, iedere paar uur is het weer tijd voor een volgende voeding en op deze manier kan je baby voldoende groeien. Als je baby wat ouder wordt nemen ook de periodes tussen de voedingen in lengte toe en komt er steeds wat langer tussen te zitten.

Uiteraard krijgt je baby dus ook voedingen  in de nacht en deze heeft je baby ook echt nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen, zeker in  het begin. Toch komt er dan een punt dat mensen willen proberen om deze voeding af te bouwen maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Je baby is namelijk gewend geraakt aan deze voedingen en het lichaam van je baby is hier ook op een bepaalde manier op ingesteld. Uiteraard is het niet onmogelijk om deze voedingen af te bouwen en wij laten je in deze blog dan ook graag zien hoe je dit kunt doen!

Het juiste moment

Als je wil gaan beginnen met het afbouwen van de voedingen van je baby is het ten eerste heel belangrijk dat je hiervoor het juiste moment uitzoekt. Niet zomaar ieder moment is geschikt om te stoppen met die nachtfles. Als je baby bijvoorbeeld ziek is of net een tandje krijgt dan kun je hier maar beter even mee wachten. Er gebeurt dan al zoveel in het lijfje van je baby dat dit net een beetje teveel zou kunnen worden. Daarnaast loop je dan ook een grote kans dat het afbouwen geen succes gaat worden en dat is dan eigenlijk heel erg jammer want het licht dan puur aan de omstandigheden die op dat moment niet goed zijn.

Vandaar dat het heel belangrijk is om het juiste moment af te wachten. Kies hiervoor een moment waarop je baby dus lekker in zijn vel zit en er verder geen zaken spelen op bijvoorbeeld gezondheidsgebied. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te kijken of je baby op de dag wel genoeg eet en drinkt. Als dit niet het geval is of als je baby bijvoorbeeld te licht is dan is het ook geen goed idee om met de nachtfles te gaan stoppen op dat moment!

Het juiste moment om te stoppen met de nachtvoedingen is dus heel erg belangrijk en ook echt bepalend voor het lukken van de poging. Je baby moet er echt aan toe zijn en anders zal het helaas niet veel zoden aan de dijk gaan zetten. Probeer het dan ook zeker niet te forceren, alles op zijn tijd.

Hoe pak je het precies aan

Maar als dan alle signalen op groen staan is het tijd om te gaan proberen te stoppen met die nachtfles maar hoe pak je dit nu precies aan? Dit kan op een aantal verschillende manieren en mensen pakken dit ook echt op verschillende manieren aan. Ten eerste kun je dit heel resoluut doen door als je baby middernacht wakker wordt geen fles te geven maar enkel een aai over de bol en je baby dan weer zachtjes neerleggen om te slapen. Wellicht heb je heel veel geluk en valt je baby ook meteen weer terug in slaap maar meestal gaat het helaas niet zo makkelijk en is er iets meer werk nodig.

Wat je dan kunt doen is je baby steeds gedoseerd even laten huilen. Steeds niet langer dan 2 a 3 minuten en dan weer even je gezicht laten zien en een aai geven. Maar let op haal je baby niet uit zijn of haar bedje , je kindje moet namelijk wel leren dat het slaapjes tijd is. Vervolgens herhaal je dit totdat je baby hopelijk weer in slaap zal vallen, je zal daarna vanzelf zien dat dit steeds makkelijker zal gaan en dat de tijden tussen de momenten waarop je baby huilt steeds langer worden. Uiteindelijk slaapt je baby weer lekker verder zonder fles!

Een andere methode die je kunt hanteren is het steeds kleiner maken van de fles, dus nog wel een flesje geven maar met steeds mindere hoeveelheden erin. Op deze manier kan je baby dus wennen aan minder drinken in de nacht en leer je dus ook heel geleidelijk die nachtfles af! Dit kan voor sommige mensen zeker een hele fijne manier zijn! uiteraard is het wel heel erg persoonlijk welke manier voor jou het beste werkt! Dit is vaak voor iedereen anders!

Maar gelukkig zijn er dus verschillende manieren om dit aan te pakken waardoor er ook altijd wel een manier te vinden is die voor jou werkt! Kijk goed wat bij jouw en je baby past en kies dan een methode waarmee jullie aan de slag gaan. Houdt er wel rekening mee dat je soms een lange adem zal moeten hebben en het vaak niet een twee drie is opgelost!

Vanaf welke leeftijd kun je hiermee beginnen

Vaak vragen veel mensen zich af vanaf welke leeftijd je hier dan mee kunt beginnen maar dat is eigenlijk niet zo simpel te zeggen. Dit heeft er ook weer mee te maken dat ieder kind hier op een ander moment aan toe is. Maar over het algemeen is dit wel iets waar je voor de 6 maanden nog niet aan kunt beginnen. Het is dan simpelweg te vroeg en je baby kan dit dan nog niet goed verwerken.

Ook heeft je kleintje de voeding dan echt nog nodig om goed te leren functioneren en om zijn suikerspiegel op peil te houden. Want ook dit is iets wat kleine baby’s vaak nog niet zo goed kunnen! Genoeg reden dus om echt te wachten tot het juiste moment en tot dat jouw baby eraan toe is!

Het is dan eindelijk zover

En dan is het zover je kunt gaan beginnen met het afbouwen van de nachtfles op je eigen manier en tempo. Het leuke is dat er soms ook mensen zijn waarbij dit helemaal niet meer nodig is doordat hun baby ineens spontaan begon met doorslapen. Dat is dus ook altijd nog een mogelijkheid waar je van kunt profiteren! Maar over het algemeen is dit niet het geval en dan kun je dus gelukkig ook prima aan de gang gaan met de tips uit deze blog!

Probeer eerst goed te kijken welke methode het beste bij je past en begin dan stapje voor stapje. Het helpt vaak enorm om je verwachtingen niet te hoog te laten zijn en om stapje voor stapje aan de gang te gaan. Op deze manier geef je het namelijk meer kans van slagen doordat je voorzichtig te werk gaat en niet teveel verwacht in een keer.

Het kan prima zo zijn dat het enkele weken duurt voordat je daadwerkelijk van  die nacht fles af bent. En soms moet je helaas ook constateren dat het nog net niet helemaal het juiste moment was. Ook dat kan helaas gebeuren. Probeer hier dan niet teveel over in te zitten en probeer het op een later moment weer opnieuw! Wellicht dat je baby er dan wel aan toe is!

Forceer in ieder geval niets want dit kan er enkel maar voor zorgen dat je verder van huis raakt en dat het nog veel langer gaat duren voor je baby eraan toe zal zijn! daarnaast is een tevreden baby toch ook wel heel erg fijn en realiseer jezelf ook goed dat ze maar even zo klein zijn! geniet dus nog maar even van deze fijne momentjes samen!


Achteraf Betalen