fbpx

Hoe moet je een autostoeltje gebruiken?

Ben je voor de eerste keer ouder? Of heb je recent een nieuw autostoeltje gekocht? In die gevallen kunnen we ons goed voorstellen dat je op zoek bent naar meer informatie over het gebruik van autostoeltjes. Deze stoeltjes vereisen nogal specifiek gebruik, waardoor ze uiteindelijk de gewenste veiligheid en comfortabele gevoel aan jouw kind kunnen bieden.

Bijkomend feit is dat de regels omtrent het gebruik van autostoeltjes regelmatig veranderen. De overheid weet niet helemaal wat ze willen op het gebied van deze stoeltjes. Mede daarom worden de regels met enige regelmaat aangepast. Het kan voor jou daardoor lastig zijn om te onthouden hoe je nou het beste een autostoeltje kunt gebruiken. In dit artikel zetten we alle feitelijke informatie omtrent het gebruik van autostoeltjes in 2020 op een rijtje.

We bespreken de nieuwe regels omtrent autostoeltjes en we geven aan waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw autostoeltje. De aanschaf van een nieuw stoeltje is absoluut iets waar je niet op moet besparen. Een hoogwaardig autostoeltje biedt namelijk alle gewenste veiligheid aan jouw kind. Bij een mogelijke aanrijding is je baby/kind goed beschermd, waardoor hij/zij zo min mogelijk schade oploopt.

Ben je benieuwd hoe je onderweg het beste een autostoeltje kunt gebruiken? Ben je benieuwd naar de nieuwe regels omtrent het gebruik van een autostoeltje? In dit artikel vind je alle relevante en feitelijke informatie.

Nieuwe autostoeltjes regels 2020

Ook voor dit jaar heeft de overheid besloten om de regels omtrent het gebruik van autostoeltjes weer aan te passen. De regel is echter wel nog steeds dat alle kinderen tot 1,35 meter verplicht in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd moeten worden. Doe je dat niet? Dan breng je jouw kind onwijs in gevaar, terwijl je zelf ook nog het risico op een boete loopt.

Het gebruik van een autostoeltje is op zowel de voorste rij als op de achterste rij verplicht. Is jouw kind korter dan 1,35 meter en neemt hij/zij plaats in de auto? Dan moet dit te allen tijde in een autostoeltje zijn; hier bestaan geen uitzonderingen op.

Wat zijn goedgekeurde autostoeltjes? Daar heeft de overheid dit jaar extra regels voor naar buiten gebracht. Het belangrijkste is dat deze stoeltjes voldoen aan de ECE-R44 norm of de ECE-R129 norm. De eerstgenoemde is eigenlijk de oude norm, terwijl de laatstgenoemde nieuwe norm is. Alle autostoeltjes moeten dus aan één van deze normen voldoen. De nieuwe autostoeltjes die door de gekende merken geproduceerd worden, voldoen stuk voor stuk aan de ECE-R129 norm. Dat geldt ook voor de autostoeltjes die je via onze webshop aan kunt schaffen.

Hoe je een autostoeltje moet plaatsen? Dat is afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en de lengte van jouw kind. Is je kind jonger dan 15 maanden? Dan dien je het autostoeltje achterwaarts te plaatsen. Dat geldt ook voor kinderen met een lengte tot 83 centimeter.

Het autostoeltje kan je voorwaarts zetten indien je kind ouder dan 15 maanden is. Tot een lengte van 1,35 meter is het vervolgens verplicht om je kind continue in een autostoeltje te zetten.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje?

Nu je weet hoe je een autostoeltje moet gebruiken, is het tijd om naar een nieuw autostoeltje op zoek te gaan. In onze webshop vind je een uitgebreid aanbod van autostoeltjes. Bij het vergelijken van de verschillende varianten is het van belang om op meerdere criteria te letten.

Veiligheid

Heeft het kinderzitje een Isofix bevestiging? En voldoet het kinderzitje aan de hierboven beschreven norm? Dan weet je zeker dat het met de veiligheid goed zit. Check voor de zekerheid ook nog even of jouw auto een Isofix bevestiging op de achterbank heeft; dit geldt eigenlijk voor alle (nieuwe) auto’s.

Het soort stoeltje

Ga je voor een stoeltje met armleuningen? Of heb je liever een stoeltje met een handig voetenbankje voor de voetjes van jouw baby/kind? De stoeltjes zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten te verkrijgen, waardoor je meer dan genoeg keus hebt.

Budget

Let uiteraard ook goed op het prijskaartje van het autostoeltje. Is het aan te raden om te besparen op de aanschaf van een dergelijk stoeltje? Nee! De gezondheid van jouw kind is immers onbetaalbaar.


Achteraf Betalen