fbpx

Hoe ziet de ideale thuiswerk plek eruit?

In de huidige tijd met de COVID-19 pandemie zijn we bijna allemaal gedwongen om thuis te werken. Voorheen waren alle faciliteiten, zoals een goed bureau en goede bureaustoel op de werkplek zelf geregeld. Momenteel zal je zelf voor een goede thuiswerk plek moeten zorgen. Het is per werkgever verschillend welke mogelijkheden geboden worden aan de werknemer.

In ieder geval is het duidelijk dat het belangrijk is dat je thuis over een goed bureau en een goede bureaustoel de beschikking hebt. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een bureau en een –stoel.

Bureau

Een basis onderdeel voor een goede werkplek thuis is een bureau. Voordat je een bureau aanschaft is het belangrijk om goed te weten welke ruimte je hebt. De grote van het bureau is afhankelijk van de ruimte die jij tot je beschikking hebt.

Het meest wordt er gekozen voor een standaard bureau met een afmeting van 160×80 cm. Er zijn ook bureaus die kleiner zijn indien je minder ruimte beschikbaar hebt. Bureaus van 140×80 cm of 120×80 cm zijn ook gebruikelijk.

Voor de ideale werkplek is het wel belangrijk dat er voldoende ruimte is op je bureau. In ieder geval moet je laptop, eventueel toetsenborg en muis erop passen. Mocht je een extra beeldscherm hebben dan is het van belang dat deze natuurlijk ook op je bureau past. En als je met papieren werkt dan dien je hiervoor ook nog ruimte te hebben op je bureau.

De hoogte van het bureau is in principe belangrijker dan de lengte en breedte van een bureau. Een bureau heeft een standaard hoogte van ongeveer 75 cm. Als je dan echt je eigen bureau mag uitkiezen dan kan je het beste gaan voor een verstelbaar bureau. Deze kan je van hoogte verstellen waardoor het mogelijk is zo in te stellen dat het ideaal bij jouw lichaamslengte past.

Bureaustoel

Om lichamelijke klachten te voorkomen gedurende het werken is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Als je een stoel op vier poten of een ander meubelstoel gebruikt voor het werken dan zal je snel te maken krijgen met lichamelijke klachten.

Voor een goede bureaustoel zijn een aantal richtlijnen bekend. Voor de hoogte van de zitting wordt geadviseerd om een verstelbare stoel te kopen waar de zithoogte zich tussen de 41 en 55 cm kan bevinden. Daarnaast heeft een stoel ook nog een zitdiepte. Deze dient minimaal verstelbaar te zijn tussen de 38 en 48 cm. Het is hierbij van belang dat er genoeg ruimte is tussen de voorzijde van de zitting en de knieholte. De onderbenen mogen namelijk niet afgekneld worden.

Ook is het advies om een bureaustoel met een rugleuning aan te schaffen. De hoogte van de rugleuning dient dan minimaal 37 cm te zijn. De rugleuning dient de vorm van de wervelkolom te volgen en door de juiste hoogte wordt er steun aan de rug gegeven. Tegelijkertijd mogen de bewegingen van de schouders niet belemmerd worden door de rugleuning.

Tot slot beschikt de meest geschikte bureaustoel ook over armleuningen. Deze leuningen dienen minimaal 15 cm lang en 5 cm breed te zijn. De functie van de armleuningen is om de onderarm en elleboog voldoende te ondersteunen. Tegelijkertijd mogen de armleuningen het aanschuiven bij het bureau niet blokkeren. Het is ideaal als de armleuningen ook verstelbaar zijn, zodat deze ook precies op jouw lichaam afgesteld kunnen worden.

Om erachter te komen of jouw zithoogte goed is, is de richtlijn hiervoor dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte moet zijn. Dit kan geregeld worden door de juiste hoogte van het bureau of de bureaustoel. Mocht het dan nog niet mogelijk zijn dan kan je gebruik maken van een laptopstandaard.

Overige tips

Het bureau en de bureaustoel zijn belangrijke onderdelen voor een thuiswerkplek. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die bijdragen aan het creëren van de ideale thuiswerkplek.

Een belangrijke tip voor de ideale thuiswerkplek is om ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht aanwezig is. Dit kan je regelen door je bureau bij het raam te plaatsen. Het is dan wel handig om het bureau haaks op het raam te zetten. Mocht er veel zonlicht zijn dan kijk je hier in ieder geval niet tegenin. Voldoende licht zorgt er ook voor dat je minder snel last van je ogen krijgt. In de avond kan een bureaulamp met een flexibele kap voor voldoende licht zorgen op jouw thuiswerkplek waar het nodig is.

Mocht je de ruimte hebben dan adviseren we om je werkplek in een andere ruimte in te richten dan aan bijvoorbeeld de keukentafel. Als je een werkplek in een andere ruimte hebt dan kan je je volledig op het werk richten en is de kans kleiner dat je je laat afleiden. Tevens is het dan makkelijker om de deur achter je dicht te doen waardoor je het gevoel ervaart dat je werkdag er daadwerkelijk op zit.

Tot slot is het heel slim om een aantal planten aan te schaffen bij jouw werkplek. Minimaal één plant maar de voorkeur gaat uit naar meerdere planten. Planten zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit en dragen bij aan de creativiteit. Naast de werk voordelen zorgen planten ook voor een gezelligere sfeer in jouw werkruimte. 


Achteraf Betalen