fbpx

Houden katten van rijst?

Is rijst geven aan katten een goed idee? Zoek uit of dit graan, dat vaak in menselijke diëten gebruikt wordt, veilig aan katten gegeven kan worden.
Kunnen katten rijst consumeren?
Rijst wordt al duizenden jaren door mensen geconsumeerd en is een hoofdbestanddeel in veel gezinnen over de hele wereld. Het is ook eenvoudig om mee te werken, goedkoop, en hoog in voedingswaarde. Dit impliceert echter niet dat het bij dieren op dezelfde manier werkt. Als gevolg daarvan rijst de vraag:

Kunnen katten rijst eten?

Veel mensen hebben zich afgevraagd of rijst een fatsoenlijke optie is om aan katten te geven als hun gewone voer op is en je niet in staat bent om op pad te gaan om wat te halen. Laten we eens kijken naar de eigenschappen van rijst en de gevolgen die het kan hebben voor het dieet van je kat.

De eigenschappen van rijst

Rijst is een zaad dat afkomstig is van de Oryza sativa plant, die deel uitmaakt van de Poaceae (grassen) familie, waartoe het grootste deel van het menselijke dieet behoort. Dit graan is een van de meest geconsumeerde granen ter wereld, goed voor een vijfde van alle geconsumeerde calorieën.

Omdat het uit koolhydraten bestaat, is het ook een uitstekende bron van energie. Het is ook vezelrijk en bevat B vitamines. Verder is het een vetarm voedingsmiddel met een hoge ijzerconcentratie en een hoog watergehalte. Gekookte witte rijst heeft 130 calorieën per 100 gram.

Rijst heeft 28 gram koolhydraten per 100 gram. Koolhydraten maken er het grootste deel van uit.

Witte rijst in een kommetje.

Is het mogelijk dat katten rijst eten?
Kun je je kat dus rijst voeren? Rijst is geen schadelijke maaltijd voor katten, vandaar dat het antwoord ja is. Er zijn echter altijd uitzonderingen in de wereld van de huisdieren, dus raadpleeg je dierenarts voor je iets aan het dieet van je huisdier toevoegt. Bedenk dat een gezonde voeding een belangrijk aspect is van de algemene verzorging van je huisdier.

Hoewel katten rijst kunnen consumeren, moeten ze dat met mate doen. Het is belangrijk te onthouden dat het lichaam van de huiskat eiwitten nodig heeft om noodzakelijke en niet-essentiële aminozuren te verzamelen. Daardoor moet je rekenen op een gestage aanvoer van deze macronutriënten in zijn voedsel. Dit herkennend, mist rijst de voedingsstoffen die een kat nodig heeft om goed te gedijen.

Katten zijn carnivoren die het eten van rijst op regelmatige basis moeten vermijden. Wat we bedoelen is dat je dit graan alleen aan je kat moet geven als aanvulling op een deel van zijn gebruikelijke voedsel, en je moet er zeker van zijn dat het geen allergische reacties veroorzaakt.

Tot 30% van de door de kat verworven energie moet idealiter komen van eiwitmateriaal, dat altijd van dierlijke oorsprong moet zijn.

Voordelen van rijst voor katten

Ondanks het feit dat rijst niet de voedingsstoffen bevat die katten nodig hebben, kan het het dier toch enkele voordelen bieden als het met mate geconsumeerd wordt. Consumptie van deze graansoort geeft bijvoorbeeld calorieën en helpt bij de stabilisatie van het spijsverteringsstelsel. Wanneer het gekookt geserveerd wordt, voorkomt het ook uitdroging door het hoge watergehalte.

Gevolgen van overvoeding van je kat met rijst

Overmatig eten van deze graansoort daarentegen kan gezondheidsproblemen bij katten veroorzaken. Gasvorming, braken, een opgeblazen maag, ontwikkelingsstoornissen bij kittens, en gewichtsverlies zijn maar een paar van de bijwerkingen van het consumeren van te veel rijst voor je katachtige metgezel. Het is belangrijk te onthouden dat zijn lichaam niet bedoeld is om voortdurend koolhydraten te verteren.

Wanneer moet je je kat rijst voeren?

Als je kat spijsverteringsproblemen heeft (zoals diarree), kan het helpen een heel klein beetje gekookte rijst aan zijn maaltijd toe te voegen. Rijst die zacht en vochtig is zal voor dit dier gemakkelijker te verteren zijn. Door het watergehalte van dit graan zal het ook helpen bij het verharden van de ontlasting en het voorkomen van uitdroging.

Recepten voor katten thuis gemaakt met rijst

Als je je kat rijst gaat voeren, zorg er dan voor dat je de aanwijzingen zorgvuldig opvolgt en het in een matige hoeveelheid verstrekt. Hieronder staan enkele ideeën voor zelfgemaakte recepten waarin rijst als onderdeel van het dieet van je kat verwerkt is:

Rijst met vis: Kook de vis zonder kruiden, verwijder dan de graten en verkruimel hem als hij afgekoeld is.

De rijst wordt dan gekookt, samen met geraspte wortels en geraspte vis. Je kunt het aan je huisdier geven als het afgekoeld is. Vermijd te allen tijde het gebruik van olie, vet, zout, of andere kruiden.
Kip met rijst: Was de kip grondig voordat je hem kookt in water zonder zout of kruiden. Als ze gaar is, zet je ze opzij om af te koelen, en bewaar je het water waarin je ze gekookt hebt. Voeg dan kleine blokjes wortel, geraspte kip, en de bewaarde bouillon bij de rijst. Als alles klaar is, zet je het een paar minuten opzij om af te koelen voor je het opdient.
Rijst met lever: Fruit in een kleine hoeveelheid olie de lever. Kook een paar minuten wat wortels en broccoli voor je ze bij de lever voegt. Combineer tenslotte alle ingrediënten met de rijst en kook een paar minuten. Je kunt het aan je kat serveren als het afgekoeld is.

Een kat amuseert zich door met een bord rijst te spelen.

Bedenk tenslotte dat rijst niet de gezondste maaltijd voor je kat is, en dat er altijd andere opties zijn. Als je het aan het dieet van je huisdier wilt toevoegen, neem dan eerst contact op met een dierenarts. Wees altijd voorzichtig met de hoeveelheid rijst die je de kat geeft en houd in de gaten of er ongewone reacties optreden.


Achteraf Betalen