fbpx

Je baby in de winter

De winter komt er weer aan en de temperaturen zakken. Het kan overal flink koud worden en hier kun je ook maar beter goed op voorbereid zijn! we halen onze winterjassen, mutsen en handschoenen weer uit de kast om het koude weer te trotseren en we brengen weer een stuk meer tijd door binnenshuis. En dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk.

We maken het in deze periode dan ook juist thuis heel erg gezellig en zorgen voor veel gezelligheid om ons heen! Dit zorgt er natuurlijk weer voor dat we optimaal kunnen genieten! Zeker ook met een baby kan dit ten eerste een hele gezellige en bijzondere periode zijn maar ook een periode met wat extra zorg voor je kleintje. Je kunt je voorstellen dat deze kleintjes wel wat meer hulp dan ons nodig hebben om goed warm te blijven.

Maar hoe zorg je nu zo goed mogelijk voor je baby in de winter? Waar moet je allemaal rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat je baby deze periode zo goed mogelijk door komt? Niet te koud niet te warm maar gewoon lekker en comfortabel. In deze blog hebben we dat allemaal voor je op een rijtje gezet zodat ook jij weet waar je allemaal op moet letten met je baby in de winter en hoe je ervoor zorgt dat je baby deze periode zo fijn mogelijk doorkomt, lees je met ons mee?

Je baby is extra kwetsbaar

Je kun je wel voorstellen natuurlijk dat een baby extra kwetsbaar is. Zo warm uit de bui van de moeder ineens in de wijde wereld. Dit is natuurlijk een flinke overgang en daar kan je kleintje best wat hulp bij gebruiken. Daarnaast is  het dan ook nog eens winter en extra koud. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit helemaal niet zo prettig is  voor je baby.

Doordat je baby nog moet wennen aan het  niet meer in de buik zitten vraagt dit extra aandacht en tijd. Het is belangrijk om je baby hier goed mee te helpen. Dit doe je bijvoorbeeld door je baby in  deze periode extra genegenheid te laten zien en bieden en door je baby goed warm te houden. Zeker dat laatste punt is in de winter enorm belangrijk.

Met je baby op pad

Als je met je baby op pad gaat dan komt daar vaak heel wat bij kijken. We weten allemaal dat het niet meer zo is als vroeger waarbij je enkel met je telefoon en pinpas de deur uit kon lopen. Nee tegenwoordig moet je goed nadenken over wat je allemaal mee gaat nemen en moet je denken aan luiers, doekjes en genoeg te eten en drinken.

Dit kan even een flinke organisatie zijn maar je krijgt hier natuurlijk wel veel handigheid in en op den duur stap je ook met een baby zo de deur uit zonder al teveel gedoe en dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

Maar als je met je baby in de winter op stap gaat moet je ook nog eens heel erg goed nadenken over wat je jouw baby allemaal aan gaat trekken want ook dit is dan erg belangrijk en speelt zeker een rol! Zo is het in de winter met koud weer erg belangrijk dat je baby er lekker warm bijligt, als je bijvoorbeeld met de kinderwagen op pad gaat kun je gebruik maken van een speciale kinderwagen zak. Deze leg je in de kinderwagen en dient eigenlijk als een soort slaapzak. Hij beschermt je baby helemaal rondom en je baby zal dan ook geen last van de kou hebben!

Een andere slimme tip is om de kinderwagen eerste even voor te verwarmen met een kruik! Leg een uurtje voordat je op pad gaat een warme kruik in de kinderwagen en deze zal heerlijk warm zijn en je kleintje een lekker en behaaglijk gevoel geven als jullie op pad gaan! Maar zorg er natuurlijk ook voor dat je baby zelf goed is aangekleed! Een lekkere muts op en eventueel wandjes aan de handjes. Maar let er wel altijd op dat je kleintje het niet te warm heeft want dit kan gevaarlijk zijn. je baby kan dan last krijgen van warmte stuwing als de hitte nergens heen kan en dit kan zeer schadelijk voor de gezondheid zijn dat wil je dus zeer zeker voorkomen!

Let overigens ook goed op de voetjes van je baby. Deze kunnen ook snel koud worden en de warmte kan ook makkelijk via de voetjes ontsnappen. Zorg er dus voor als jij jouw baby op temperatuur wil houden dat de voetjes ook lekker warm kunnen blijven! Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat je baby zich lekker warm kan houden!

Check natuurlijk ook altijd even het weer. Als het heel erg hard stormt of hard regent dan is het misschien ook handig om jezelf af te vragen of het wel een goed idee is om op pad te gaan! Het is dan ook belangrijk om goed rekening met het weer te houden en voor jezelf af te wegen of het verantwoord is om op dat moment met je baby naar buiten te gaan.

Je baby in de auto

Maar als je in de winter met je baby op pad gaat met de auto zijn er zeker ook een aantal zaken waar je goed op moet letten! Ten eerste kun je er dan ook voor zorgen dat je baby lekker warm is aangekleed maar als je vervolgens ook de verwarming in je auto aardig opstookt kan dit soms een beetje teveel van het goede zijn. kijk dus goed wat je jou baby wel of niet aandoet en hoe warm het eventueel is.

Let er overigens wel op dat je geen warm winterjasje in de maxi cosi aandoet! Je kleintje kan dan ten eerste het soms veel te warm krijgen en daarnaast kan hij eventueel ook met zijn mondje in de capuchon komen te zitten en zo wellicht niet voldoende ademen. Als je zelf aan het rijden bent kan dit lastig zijn om in de gaten te hebben! Beter kun je dan gebruik maken van een voetenzak voor in de maxi cosi zodat je weet dat je jouw baby op een warme en veilige manier kunt vervoeren!

Ook een los dekentje er overheen kan een oplossing zijn maar zorg er dan ook wel weer voor dat dit niet over het mondje en neusje van je baby kan schuiven! Op deze manier ga je zo veilig mogelijk op pad en kan er eigenlijk weinig mis gaan!

Slapen in de winter

We hebben je nu natuurlijk verteld hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby warm blijft onderweg maar ook binnenshuis is dit natuurlijk heel erg belangrijk! En dan met name in de slaapkamer. Als je namelijk wil zorgen dat je baby zo lekker mogelijk slaapt, en daardoor zelf ook een goede nacht kunt maken. Dan is het heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby lekker kan slapen en het dus  niet te koud of te warm heeft.

Dit doe je ten eerste door ervoor te zorgen dat de temperatuur op de babykamer aangenaam is. Niet te warm en niet te koud. Daarnaast is het wel ook belangrijk dat er een goede ventilatie is maar geen tocht. Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar is wel van belang. Je baby heeft namelijk zeker frisse lucht en voldoende zuurstof nodig. Maar op de kou liggen is weer helemaal niet goed voor je baby.

Zet dus geen raam open als je baby ligt te slapen maar wel kun je de schuifjes of ventilatieroosters openzetten zodat er zuurstof naar binnen kan en je baby dus een goed klimaat in de kamer heeft! Zet ook nooit de verwarming aan in de babykamer dit kan al snel veel te warm worden en voor een heel droge lucht zorgen. Zorg er daarnaast voor dat je baby goed is aangekleed niet te warm en niet te koud. En maak gebruik van een lekkere slaapzak. Het gebruik van dekentjes kun je beter vermijden omdat je kleintje hier in verstrikt kan raken of onder kan schieten en dat wil je natuurlijk liever voorkomen!

Enkel een goede warme slaapzak is dus het beste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby veilig en gezond kan slapen! En dat is natuurlijk precies de bedoeling! Op deze manier zorg je voor een veilige slaapomgeving voor je kleintje!

Je baby in de winter

Zoals je dus wel kunt zien zijn er aardig wat dingen waar je op moet letten met je baby in de winter. Het werkt dan ook net even allemaal wat anders dan bij ons volwassenen en de winter kan dan ook een flinke uitdaging voor je kleintje zijn maar met de juiste begeleiding kun je er gelukkig heel makkelijk voor zorgen dat je baby goed de winter doorkomt  en geen kou zal hebben.

Let vooral op zaken als aankleden en naar buiten gaan maar ook slapen en zo zorg jij ervoor dat je samen met je baby van een zorgeloze winter kunt genieten!


Achteraf Betalen