fbpx

Slaap kindje slaap

De meeste ouders geven aan slaap het meeste te missen als ze net een baby hebben gekregen. Dus geen avondje stappen, lekker uit eten of spontaan een weekendje weg, nee slaap wordt het meest gemist. Op zich is dit wel begrijpelijk aangezien bekende studies aantonen dat ouders van een baby in het eerste jaar 65% minder slaap krijgen dan in de jaren daarvoor. En dat is natuurlijk nogal wat!

En laten we eerlijk zijn, het valt ook absoluut niet mee om nachten lang met een baby op te lopen. Vaak moeten ouders de volgende dag gewoon weer naar hun werk of aan allerlei sociale verplichtingen voldoen en dan kan het flink lastig zijn als je de nacht daarvoor zo weinig slaap hebt gehad. Vandaar dat het ook volkomen logisch is dat ouders aangeven juist die slaap zo te missen!

Gelukkig krijgen niet alle ouders te maken met zoveel slaapgebrek en zijn er zeker ook baby’s die ontzettend goed slapen, en dat is natuurlijk ook maar fijn! Maar alsnog blijft er een grote groep met ouders waarvan de baby’s dat eerste jaar wel een stuk minder goed slapen en zij kunnen hier echt wel flink last van hebben.

Jammer genoeg is er echt niet altijd wat aan te doen, uiteraard is het wel altijd slim om een aantal redenen uit te sluiten maar als je dat gedaan hebt en je baby slaapt nog steeds erg slecht dan is het soms de conclusie dat dit helaas zo zal blijven.

Maar er is wel genoeg wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kleintje zo lekker mogelijk zal slapen en om de kans ook te vergroten op een goede nachtrust. Daarnaast is ook veiligheid heel belangrijk zeker als je baby ligt te slapen. In deze blog gaan we vooral kijken naar het bedje en de matras van je baby. Hoe weet je of het bedje en de matras geschikt zijn voor jouw kleintje en of ze aan alle veiligheidseisen voldoen? Wij laten je het in deze blog allemaal weten zodat ook jij weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een bedje en matras voor je kleintje!

Een wieg of een ledikant

Als je kleintje net geboren is kun je er natuurlijk voor kiezen om hem of haar in een wiegje te leggen, deze zijn vaak met name geschikt voor de eerste zes maanden en daarna gaat je baby over op een ledikantje. Maar je kunt je baby ook al meteen in een ledikantje leggen, dit maak je dan kort op zoals ze dat noemen, je gebruikt dus als het ware alleen het onderste stukje van het leidkantje voor je kleintje zodat hij geen kant op kan en niet zo snel onder de dekens zal schuiven.

Of je dus begint in een wieg of ledikant is helemaal afhankelijk van jouw eigen keuze en van wat jij prettig vindt. Sommige mensen vinden een ledikant te groot aanvoelen voor hun kindje en starten liever in een wiegje terwijl anderen dit zonde vinden en dan liever maar meteen in een ledikant starten. Wat je ook kiest het gaat erom dat het goed voelt en dat je een keuze maakt voor wat het beste bij je past!

Veiligheid voorop

Wat vooral heel belangrijk is bij de keuze voor een slaapplek voor je kleintje is dat het een veilige slaap plek is. Hier kun je op een aantal manieren voor zorgen. Ten eerste is het heel belangrijk om jezelf goed te laten informeren zodat je ervoor zorgt dat je een bedje kiest wat het beste bij je kleintje past! Kies dus voor een bedje wat qua maat goed is en waar je kleintje dus veilig in kan slapen.

Ook is het belangrijk om te kijken of het bedje aan alle veiligheidseisen voldoet. Is het gemaakt op een manier die veilig is en zitten er bijvoorbeeld geen kleine losse onderdelen aan die los kunnen raken en in het ergste geval voor verstikking kunnen zorgen. En kijk ook naar de verf waar mee het bedje eventueel een kleurtje heeft gekregen. Veel soorten verf zijn namelijk niet geschikt voor kleine kinderen en hier kunnen ze erg ziek van worden als ze deze dampen inademen of de verf kan gaan schilferen en los komen. Kijk dus goed of dat bij jullie gekozen bedje het geval is en vraag er specifiek naar of er babyvriendelijke verf is gebruikt!

Een lekkere matras

Maar niet alleen het bedje is erg belangrijk voor je kleintje, ook het matras speelt natuurlijk een grote rol. Ook hierbij is het namelijk erg belangrijk dat het matras goed passend is. Kies dus niet voor een te klein of een te groot matrasje ten opzichte van het bedje. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er ruimte ontstaat waardoor jouw baby onbedoeld onder het matrasje terecht kan komen. En dit is iets wat je natuurlijk veel liever wil voorkomen aangezien dit erg gevaarlijk kan zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat het een goedgekeurd matras is dat aan alle veiligheidseisen voldoet. Op deze manier ben je er namelijk zeker van dat jouw matras ook gemaakt is van materiaal dat geschikt is voor een baby en dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn. En daarnaast weet je dan ook zeker dat het matrasje jouw kleintje voldoende stevigheid zal bieden want ook dat is nu eenmaal erg belangrijk!

Voldoende stevigheid

We gaven het net al even aan maar ook de stevigheid van een matrasje is erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je kindje er lekker op kan liggen en dat er geen schade ontstaat aan het lichaam van je kleintje. Als een matras niet geschikt is heb je bijvoorbeeld kans dat je kleintje veel pijn in zijn rug kan krijgen. Of dat het ervoor zorgt dat hij steeds in een verkeerde houding ligt met alle gevolgen van dien. Dat wil je dus allemaal liever voorkomen en daarom is het dus zo belangrijk om een geschikt matrasje te gebruiken zodat je baby hier op alle vlakken van kan profiteren!

Maar stevigheid is vooral dus erg belangrijk voor de kleine ruggetjes die nog helemaal in ontwikkeling zijn en waarbij het enorm belangrijk is dat ze een bepaalde houding aannemen, als je ervoor zorgt dat je kindje op een goed matras ligt dan komt dit allemaal dik in orde.

Ruime om te ademen

We zijn er vaak allemaal stiekem best een beetje bang voor, wiegendood. Dit is een verschijnsel wat we al eeuwen kennen en ondanks dat we de kans op wiegendood door allemaal adviezen rondom veilig slapen al aardig hebben kunnen verkleinen blijft het toch voorkomen. Ieder jaar weer zijn er helaas nog steeds enkele kinderen die aan wiegendood overlijden, dit is heel verdrietig en het enige wat je eraan kunt doen is ervoor zorgen dat de slaap omstandigheden zo veilig mogelijk zijn.

Daar hoort onder andere bij dat je kindje altijd voldoende adem moet kunnen halen. Nu weten we al dat dikke beschermingskussens zoals we die vroeger rondom de wieg hadden een risico zijn en gelukkig zien we deze dan ook niet meer. Maar een ander risico is ook buik slapen. Nu kun je dat helaas niet helemaal voorkomen maar je kunt  er wel voor zorgen dat als je kleintje op zijn buikje terecht komt hij nog wel voldoende adem kan halen!

Hiervoor zijn er speciale matrassen te koop en matrasdekjes die een zogenaamde honingstructuur hebben. Mocht je kindje dus toch op zijn buikje draaien als hij erg klein is dan zit er in de kamers van de structuur altijd voldoende zuurstof zodat je kindje gewoon door kan blijven ademen! En dat is nu precies de bedoeling! Op deze manier verklein je de kans dat jouw kindje geen lucht krijgt en verklein je de kans dus ook op wiegendood! En dat is natuurlijk ontzettend belangrijk.

Lekker slapen

Als je aan al deze factoren aandacht besteed dan heb je in ieder geval gezorgd rondom de meest ideale omstandigheden voor het slapen van je kleintje. Hierdoor zorg je ervoor dat hij altijd lekker kan liggen en dat veiligheid voorop staat. Ook vergroot je hiermee dus de kans dat jouw kleintje lekker zal slapen en hiermee zorg je er dus ook meteen voor dat je zelf waarschijnlijk kunt genieten van een goede nachtrust.

Uiteindelijk is dit natuurlijk wel de bedoeling en heeft iedereen hier profijt van. Mocht dit toch nog niet de oplossing zijn dan ben je er in ieder geval wel van verzekerd dat jouw kleintje lekker en veilig ligt en dat is natuurlijk ook wel heel erg belangrijk! En troost je daarnaast met de gedachte dat heel veel baby’s het eerste jaar wat moeite hebben met slapen of in ieder geval doorslapen en dat er heel veel ouders met jou zijn die ook weinig slaap krijgen. Nu maakt dit het niet ineens beter of makkelijker maar de gedachte kan wel wat verzachten. En geloof ons er komt een tijd dat je de nachten gaat missen dat je zo lekker op liep met je baby terwijl de rest van de wereld sliep!


Achteraf Betalen