fbpx

Tips om de ontwikkeling van je baby te stimuleren

Het is misschien wel een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om de ontwikkeling van je baby. Hoe stimuleer je deze nu het beste. Veel ouders zoeken vaak naar tips en ervaringen om erachter te komen hoe ook zij nu het beste de ontwikkeling van hun kleine spruit een boost kunnen geven.

En er zijn inderdaad ook heel erg veel manieren die ervoor zorgen dat jou kleintje zich goed gaat ontwikkelen. Als is het wel heel belangrijk om erbij te zeggen dat je dit nooit volledig in de hand kunt hebben. Iedere baby ontwikkeld nu eenmaal op zijn eigen manier en in het eigen tempo. Hier kun je nu eenmaal niks aan forceren en dat moet je eigenlijk ook helemaal niet willen natuurlijk.

Maar wel is het zo dat er niks mis mee is met een beetje gezonde stimulatie en dit is soms ook juist wel nodig. Zolang het maar leuk blijft en je de grenzen hierin goed bewaakt. Maar nu vraag jij jezelf natuurlijk ook af, wat zijn dan de beste tips om de ontwikkeling van je baby te stimuleren? Hoe pak je dit nu eigenlijk het beste aan? Hier is eigenlijk ook niet direct een duidelijk antwoord op te geven maar wel is het zo dat er gelukkig heel veel manieren zijn om ervoor te zorgen dat jou baby zo goed mogelijk ontwikkeld en in deze blog laten wij je ze dan ook graag allemaal zien zodat ook jij de ontwikkeling van je kleintje goed kunt stimuleren, lees je met ons mee?

De ontwikkeling van je baby

De ontwikkeling van je baby is ontzettend belangrijk, juist in het eerste jaar gebeurd er namelijk heel erg veel met je kleintje en  worden de bouwstenen gelegd voor de rest van de toekomst. Veel ouders houden zich dan ook erg bezig met de ontwikkeling van hun kleine spruit en dat is natuurlijk ook heel erg slim om te doen. Wel is het zo dat je moet uitkijken dat je hier niet in doorslaat en dat je ook enigszins het tempo van je kleintje aanhoudt.

Het risico is namelijk dat veel ouders gaan vergelijken en daar schuilt wel een gevaar. Geen een baby is namelijk hetzelfde en ieder kind zal dan ook op zijn of haar eigen manier en tempo ontwikkelen. Als je dus teveel gaat vergelijken kijk je niet meer naar het individuele kind en kan het zomaar zo zijn dat jij jouw kleintje gaat pushen om dingen te doen en leren waar hij of zij eigenlijk nog helemaal niet aan toe is en dat is natuurlijk ontzettend zonde!

Veel beter is het dan ook om goed naar de ontwikkeling van je eigen baby te kijken en om hier ook in te volgen. Op deze manier weet je zeker dat jij het tempo van je kleintje volgt. Uiteraard kan het altijd zo zijn dat jouw baby niet goed ontwikkeld en dat jij je hier zorgen om maakt. Dan kan het zeker aan te raden zijn om hier even een professional bij te betrekken die naar jou kleintje kan kijken!

Ook zijn er veel zaken die een rol spelen bij de ontwikkeling van je kind, zo kan het zo zijn dat een te vroeg geboren baby nog langere tijd achter zal lopen qua ontwikkeling maar dit is natuurlijk eigenlijk heel logisch en niet iets om je zorgen om te maken. Aan de andere kant zien we bijvoorbeeld vaak weer dat kinderen met veel broertjes en zusjes zich een stuk sneller ontwikkelen en ook dat is natuurlijk logisch zij hebben de hele dag een wandelend voorbeeld om zich heen! En zo kun je dus zien dat er meer dan genoeg factoren zijn die een rol spelen bij de ontwikkeling van je baby en dat het ook goed is om hier rekening mee te houden!

Veel praten tegen je baby

Een voorbeeld waarmee je de ontwikkeling van je kleintje kunt stimuleren is door veel tegen je baby te praten. Als je namelijk veel tegen je baby praat en de dingen die je doet of die jullie om je heen zien benoemt dan zal je baby ook sneller deze link leggen en dat is natuurlijk alleen maar prettig.

Op deze manier leert je baby dus als het ware al de verbinding tussen worden en de dingen die hij ziet en doet om zich heen en daarmee stimuleer je dus dat stukje van de ontwikkeling.

Maar daarnaast heeft het praten tegen je baby nog meer voordelen zo zorgt het er bijvoorbeeld ook voor dat de band tussen jullie versterkt, je baby vindt het namelijk heel prettig om je stem veel te horen dit is hij gewend vanuit de tijd dat hij in je buik zat. Jouw stem heeft dus een geruststellende werking op hem en dat is wel zo prettig.

Praat dus gerust lekker veel tegen je kleintje en benoem wat jullie allemaal zien en doen. Op deze manier komt er vanzelf steeds meer herkenning en zo leg je dus de basis voor de ontwikkeling van je baby op het gebied van communiceren en dat is natuurlijk een mooi voordeel.

Een andere fijne manier om je baby te helpen ontwikkelen is door je baby veel verschillende ervaringen op te laten doen en ook dat kun je weer op veel verschillende manieren aanpakken. Zo kun je ten eerste je baby zoveel mogelijk laten voelen en zien. Als jij bijvoorbeeld een knuffeltje pakt laat je baby dan voelen dat het zacht is en dat dit lekker aanvoelt. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met water, als je het gezichtje van je baby wast laat hem dan ook even aan het natte washandje voelen zodat hij voelt dat dit nat is en dat het er dus op een bepaalde manier uitziet en op een bepaalde manier aanvoelt.

Zo geef je jouw kleintje dus de hele dag door allemaal verschillende ervaringen die hij vervolgens op kan slaan en dat is natuurlijk ontzettend fijn en prettig. Op deze manier leert jouw kleintje dus ook de wereld om zich heen steeds  betere kennen en het helpt je baby om te ontwikkelen. Deze ervaringen zijn dus heel erg goed voor je baby en het is dan ook erg belangrijk om hier actief mee bezig te zijn!

Je baby leren spelen

Wist je trouwens dat spelen een belangrijk deel is van de ontwikkeling van jonge kinderen? Juist door te spelen leren ze allerlei vaardigheden aan die ze de rest van hun leven nog goed kunnen gebruiken. Zo kunnen ze leren hun fantasie te gebruiken maar ook leren ze om oplossingen te bedenken en om te wennen aan nieuwe situaties. Het lijkt misschien vreemd maar dit leren ze toch echt allemaal al in de basis door te spelen.

Het is dus ook een heel erg goed idee om je baby ook al te leren spelen, hier heeft hij namelijk later alleen maar heel veel profijt van. En gelukkig is het ook heel makkelijk om je baby dit te leren. Uiteraard hoef je echt niet meteen te beginnen met allerlei ingewikkelde spellen en speelgoed. Nee het begint met je baby juist heel klein. Leer ze bijvoorbeeld om een knuffeltje vast te pakken en hiermee te kroelen. Of laat ze zien als ze richting een jaar gaan hoe ze blokjes kunnen stapelen of hoe ze ergens iets in kunnen stoppen. Dit zijn allemaal al kleine manieren van spelen waarmee je het spelen bij een baby introduceert. Op deze manier wordt dus de basis al vroeg gelegd en draag je dus ook op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van je kind.

Het is dus zeker zinvol en slim om je baby al vroeg te leren spelen. Hier kun je later alleen maar heel veel plezier van hebben!

De ontwikkeling van je baby

Zoals je dus wel kunt zien is de ontwikkeling van je baby een belangrijk punt. Het is vooral belangrijk om hier al vroeg aandacht aan te besteden zodat je kleintje ook goed kan ontwikkelen en je hier later alleen maar veel profijt van zal hebben!

Door je baby te helpen goed te ontwikkelen leg je dus al een hele belangrijke basis waar je later enorm veel profijt van zal hebben. Het is dan ook van belang je baby te helpen hier goed mee om te gaan en om te leren zaken aan elkaar te verbinden of linken te leggen en hoe vreemd het misschien ook klinkt dit doe je dus onder andere door veel tegen je baby te praten of door met je baby te spelen. En onthoud hierbij, alles wat je aandacht geeft groeit en dat geld dus zeker ook voor je kinderen.

Leg dus nu een goede basis en stimuleer de ontwikkeling van je baby op een fijne en gezonde manier. Hier heeft je baby later alleen maar voordeel mee en het zal hem helpen om op een fijne manier verder te ontwikkelen tot een volwassen persoon! Deze basis wordt al in de wieg gelegd!


Achteraf Betalen