fbpx

Tips om met je baby op vakantie te gaan

Iedereen kijkt er naar uit om weer lekker op vakantie te gaan met het gezin, de hele familie of een vriendengroep. Maar als je een baby hebt dan is het voor je gevoel wat minder relax om op vakantie te gaan, want het is wel mooie uitdaging om met je baby op vakantie te gaan. Maar ook in dit geval; een goede voorbereiding is het halve werk!

Vervoersmiddel

Allereerst is het handig om te bedenken waar de reis naar toe gaat. Om een geschikte bestemming voor je baby te kiezen is het verstandig om onder andere rekening te houden met de veiligheid, hygiëne en kwaliteit van de gezondheidszorg. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat er iets gebeurt maar mocht dit wel het geval zijn dan wil je natuurlijk dat je kleintje in goede handen is.

Daarnaast is ook het klimaat een factor waar je rekening mee kan houden bij het uitkiezen van de vakantiebestemming. Baby’s kunnen namelijk minder goed tegen heel warm weer of juist extreme kou. Een vakantie op hoogte is ook niet het meeste fijne voor je baby.

Tevens is het vervoersmiddel natuurlijk ook van groot belang om de juiste vakantiebestemming te kiezen. Er zijn meerdere opties om te reizen; met de auto, met het vliegtuig of met de trein. Laten we bij de auto beginnen.

Auto

Bij het reizen met de auto is het van belang om je baby goed in de gaten te houden. Als je baby alleen maar ligt te slapen dan kan je natuurlijk doorrijden en is het ‘zonde’ om te stoppen en de kans aanwezig is dat je baby wakker wordt. Hierbij is het wel belangrijk dat je het rijden zelf volhoudt en dat het veilig is. Maar mocht je baby niet slapen en onrustig zijn deze rit dan is het verstandig om te stoppen na twee uur rijden. Dan kan je kleintje vervolgens even de buitenlucht in, kan je een klein stukje wandelen en is je kindje hopelijk daarna weer wat rustiger om de reis te vervolgen.

Als je met de auto gaat dan is het ook belangrijk om voor een juiste temperatuur in de auto te kiezen. Eigenlijk is dit natuurlijk niet anders dan wanneer je met je kindje in het eigen land op pad gaat. Zorg ervoor dat het niet te warm maar ook niet te koud is in de auto.

Weet je van te voren al dat je kindje niet van lange autoritten houdt? Dan is het bij voorbaat verstandig om hier rekening mee te houden en de bestemming hierop af te stemmen. Dit is ook alleen maar gunstiger voor jouw eigen gemoedstoestand, want als je baby in de auto onrustig is dan begin jij je vakantie ook niet met een gevoel van rust.

Vliegtuig

Een ander vervoersmiddel waarmee je op vakantie kan is het vliegtuig. Als je hiervoor kiest dan is de leeftijd van je kindje van belang. Kindjes tot twee jaar zitten namelijk bij jou op schoot gedurende de vlucht. Hierbij is het verstandig om in je handbagage voldoende spullen mee te nemen om een paar dagen te kunnen overbruggen met je baby. Denk hierbij aan babyvoeding, kledingsetjes en een toegestane hoeveelheid zonnebrandcrème. Mocht je koffer namelijk niet op de bestemming aankomen dan kan je er in ieder geval voor zorgen dat je de belangrijkste dingen voor je baby wel bij je hebt.

Daarnaast is het bij veel vliegmaatschappijen toegestaan om een buggy gratis als extra stuk handbagage mee te nemen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om deze op het vliegveld ook nog te gebruiken totdat je het vliegtuig in stapt.

Tot slot is het opstijgen en landen van een vliegtuig vaak niet zo prettig voor je baby. Om hier een beetje op in te spelen kan je je kindje wat laten drinken. Op deze manier wordt oorpijn door de verandering van druk in de cabine voorkomen. Ook kan het zuigen op een speen ervoor zorgen dat de druk op de oortjes verminderd wordt.

Trein

Naast de auto en het vliegtuig heb je ook de mogelijkheid om de trein te pakken naar de vakantiebestemming. De trein is misschien niet het eerste vervoersmiddel waar je aan denkt als je op vakantie gaat maar dit kan juist een heel ontspannen manier van reizen zijn. In een trein heb je beide handen vrij en heb je dus de mogelijkheid om de focus volledig op je baby te hebben. Echter kan het wel stressvol zijn wanneer je moet overstappen dus zorg ervoor dat je het reisschema goed in je hoofd hebt of op papier hebt, zodat je weet waar je op welk moment naar toe moet.

Vaak hebben treinen voor verre reizen speciale voorzieningen. Zo kan er dus een speciale kindercoupé zijn waar het mogelijk is dat de kinderwagen naast de zitplaatsen kan staan. Er bestaan zelfs treinen met speciale speelruimtes voor de baby’s of kleine kinderen.

Accommodatie

Indien de bestemming en het vervoersmiddel eenmaal bepaald is dan heb je ook nog een accommodatie nodig waar je de vakantie doorgaat brengen. Hierbij is het van belang om te kijken of de accommodatie voorzieningen heeft voor een baby. Is er bijvoorbeeld een babybedje aanwezig of een fornuis/magnetron waar je de flesvoeding kan opwarmen en de mogelijkheid hebt om de fles uit te koken.

Daarnaast is het ook handig om naar de ligging van de accommodatie te kijken. Als je middenin een uitgaanscentrum zit dan is dit niet bepaald ideaal voor de nachtrust van zowel jezelf maar ook dat van je baby. Verder is het ook prettig als er een aantal basisvoorzieningen in de buurt aanwezig zijn zoals een supermarkt of een leuk restaurantje. Hierdoor hoef je niet altijd je kindje in de auto te zetten en heb je gelijk het dagelijkse wandelingetje te pakken.

Een andere factor waar je rekening mee kan houden is of er op de accommodatie een speciaal peuterbadje aanwezig is, zodat je baby veilig in het water kan spetteren. Het is ook altijd fijn als er een speeltuintje aanwezig is op de accommodatie waar je met je baby naartoe kan. Of wat dacht je van een kinderboerderij? Dit is voor je kindje ook absoluut een belevenis.

Extra tips voor een goede voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat jullie een geslaagde vakantie met je baby hebben, zijn er nog een aantal tips waar je rekening mee kan houden. Allereerst is de zon waarschijnlijk aanwezig op de vakantiebestemming. Niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf is bescherming tegen de zon ontzettend belangrijk. Het huidje van je baby is alleen nog kwetsbaarder dan jouw eigen huid dus bescherm je baby goed tegen de zon. Het beste is om een zonnebrandcrème met factor 50 aan te schaffen die ook nog speciaal voor baby’s of kinderen is. Daarnaast is de zon het felst tussen 12.00 uur en 15.00 uur dus probeer je baby op deze momenten uit de zon te houden.

Het is afhankelijk van het vervoersmiddel waar je voor gekozen hebt maar zorg ervoor dat je voor onderweg vermaak hebt. Net als thuis heb je vast een aantal speelgoedjes of leuke boekjes liggen. Een aantal hiervan kan je meenemen, zodat je kindje altijd iets te doen heeft.

Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk om ervoor te zorgen dat je baby voldoende drinken heeft. Dit geldt zowel voor onderweg maar ook zeker voor op de vakantiebestemming. Als je in een warm land bent dan zweet je baby veel en is extra vocht dus noodzakelijk. Zoals dit voor je baby geldt, is dit ook voor jezelf van belang.

Naast drinken is ook wat extra voedsel meenemen geen slecht idee. Zorg er juist voor dat je wat extra voedingsmiddelen mee hebt die wat langer houdbaar zijn zoals een banaan of een appel. Ook wat koekjes of snoepjes is verstandig om mee te nemen. Dit is goed voor de trek maar is ook nog eens een lekker tussendoortje. Zeker als je met de auto op vakantie gaat, is het verstandig om wat suikers mee te nemen om ervoor te zorgen dat je fit blijft.

Een andere tip is om ervoor te zorgen dat je van een aantal objecten niet één maar twee meeneemt, zoals een knuffel en een speen. Mocht je een knuffel verliezen of kwijtraken dan heb je altijd nog een alternatief om aan te bieden aan je baby. Voor een speen is dit ook het geval.

Ook is hygiëne en rust van belang als je op vakantie bent. Om te beginnen de hygiëne rondom je baby. Het is verstandig om de handjes regelmatig te wassen en weet voor vertrek of het water dat uit de kraan komt op de vakantie drinkbaar is. Anders is het verstandig om gelijk drinkwater in te slaan wanneer je eenmaal op de vakantiebestemming bent aangekomen. Tevens is een vakantie vaak ontspanning en uitrusten. Ook jouw baby heeft rust nodig. Op de eerste vakantie doet jouw kindje zoveel indrukken op die hij ook allemaal moet verwerken. Hierdoor zal hij regelmatiger een slaapje houden.

Tot slot, accepteer dat het niet altijd gaat zoals je het hebt gepland. Thuis heb je een strakker schema dan wanneer je op vakantie bent. Dit geldt niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf. Als jij dit accepteert dan zal je merken dat ook je kindje hier weinig last van heeft en met het ritme meegaat. Laat het strakke schema van thuis los en geniet vooral van het land, de zon en natuurlijk van elkaar en jullie baby.


Achteraf Betalen