fbpx

Voor de eerste keer vliegen met je baby

De eerste keer vliegen met je baby is spannend! Niet alleen het inpakken van de koffer vraagt om meer aandacht. Waarschijnlijk maak je je van te voren ook veel zorgen of je kindje geen huilbui gaat krijgen in het vliegtuig en of je je kindje gemakkelijk kan vermaken in het vliegtuig. Voorafgaand aan de vlucht thuis dien je al met meerdere dingen rekening te houden dan wanneer je zonder kindje gaat vliegen. Met een aantal handige tips ga je zo rustig mogelijk richting het vliegveld en uiteindelijk ook het vliegtuig. Op een goede manier aankomen op je bestemming is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Wanneer kun je met je baby gaan vliegen?

Als je echt net bevallen bent dan is de kans groot dat je niet direct wilt vliegen maar soms is het wel noodzakelijk of ben je er wel echt aan toe. In dit geval is het dan goed om te weten dat je officieel gezien zeven dagen na de geboorte al mag gaan vliegen met je baby. Hierbij is het wel noodzaak dat je een normale bevalling hebt gehad waar geen complicaties zijn opgetreden. Wanneer je bijvoorbeeld een keizersnede hebt gehad dan is het op zijn vroegst pas na tien dagen mogelijk om het vliegtuig te pakken.

Desondanks wordt er aangeraden om pas te gaan vliegen wanneer de baby minimaal zes weken oud is. Na zes weken zijn namelijk de longetjes volledig ontwikkeld en is jouw baby een stuk sterker geworden.

Voorafgaand aan de reis

Voordat de vliegreis überhaupt van start gaat, moeten er al wat voorbereidingen getroffen worden. Dit is ook zeker het geval als jouw baby niet meegaat maar wanneer dit wel het geval is dan vraagt een vliegreis om nog wat meer voorbereiding. Hierbij kan je denken aan het aanvragen/hebben van een geldig identiteitsbewijs, het boeken van een ticket en het contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij.

Ookal blijf je binnen Europa is het altijd verstandig om voor jouw baby een eigen identiteitsbewijs aan te vragen. Je gaat er natuurlijk niet vanuit maar mocht jouw baby medische zorg in het buitenlang nodig hebben dan moet je hem of haar kunnen legitimeren.

Daarnaast dien je ook voor jouw baby een ticket te boeken. Kindjes tot 2 jaar mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gratis vliegen. In dit geval heeft jouw baby geen eigen stoel maar het eerste jaar is dat ook zeker niet nodig. Voordeel hiervan is ook dat het redelijk wat kosten scheelt. Een nadeel is wel weer dat wanneer jouw kindje geen eigen stoel heeft, dan is de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen voor jouw baby ook beperkt.

Bij het boeken van een vlucht kan je al rekening houden met jouw kleine wondertje. Als jouw baby goed slaapt in de nacht dan is het niet onverstandig om voor een vlucht in de nacht te kiezen. De kans is dan zeer aanwezig dat het grootste deel van de vlucht wordt geslapen door jouw kleintje. Maar wanneer jouw kleintje nog zeer onregelmatig slaapt dan hoef je minder rekening te houden met het tijdstip van de vlucht.

Na het boeken van de vlucht is het verstandig om even contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Per maatschappij zijn namelijk de regels en richtlijnen verschillend. Om zeker te weten dat je over de juiste informatie beschikt, wordt er daarom aangeraden om van te voren even contact op te nemen. Hierbij kan je denken aan vragen over de hoeveelheid bagage, of er een babybedje aanwezig is en hoe het met de voorzieningen aan boord is.

De koffer

Voordat de reis echt van start gaat, moet je natuurlijk ook nog een koffer inpakken. Zeker als je met je baby gaat vliegen dan ga je je waarschijnlijk wel verbazen over het aantal spullen dat er mee gaat. Waar je normaal jouw hele koffer voor jezelf had, zal je hier nu ook echt een deel met de spullen van je baby gaan vullen.

Er zijn een aantal belangrijke spullen die je in ieder geval alleen al voor de vlucht niet kan vergeten. Om te beginnen zijn dit luiers. Zeker wanneer de vlucht langer dan 3 uur is, want dan zal je toch echt een keer de luier van jouw baby in de lucht moeten vervangen. Voor het vervangen van de luier maak je waarschijnlijk ook gebruik van wat vochtige babydoekjes, waardoor je deze ook mee dient te nemen.

In het vliegtuig kan het ook vaak van temperatuur verschillen, in ieder geval qua gevoelstemperatuur. Daarom is het verstandig om jouw baby met meerdere laagjes aan te kleden, zodat je wat uit of juist aan kan trekken. Verder kan een hydrofiele luier dan als dekentje gebruikt worden in het vliegtuig. Om jouw baby in het vliegtuig rustig te houden en af te leiden, is het ook verstandig om zijn of haar favoriete knuffeltje mee te nemen en mogelijk een boekje.

Het vliegveld

Wanneer je eenmaal op het vliegveld aanwezig bent dan gaat de reis voor je gevoel toch echt beginnen. Vaak is het wel op een vliegveld dat je veel geduld moeten hebben, omdat er voor een langere tijd gewacht moet worden voordat je het vliegtuig in kan. Dit wachten kan al voor wat spanning zorgen wanneer je voor de eerste gaat vliegen met jouw kleintje. Er zijn een aantal tips die deze spanning kan verminderen.

Het belangrijkste is om op tijd te komen. Na de geboorte van jouw kleintje zal je inmiddels wel gemerkt hebben dan het wat langer dan gemiddeld duurt wanneer je met een kleintje op pad kan gaan. Dit is ook het geval wanneer je gaat vliegen dus reken extra tijd, zodat je nooit op het vliegveld hoeft te haasten.

Een andere tip is om een buggy of een draagzak mee te nemen naar het vliegveld. Op een vliegveld wordt er vaak verlangd dat er veel wordt gelopen. Niet alleen naar de incheckbalie en de douane. Daarna moet je namelijk ook nog naar de gate gaan en het vliegtuig instappen. Wanneer jouw baby inmiddels een paar maanden oud is en ook steeds zwaarder wordt, is het niet ideaal om al deze tijd door te brengen met jouw baby in jouw armen. Op zo’n moment kan een buggy of een draagzak een absolute uitkomst zijn. Zeker als jouw kindje al wat ouder is dan is een buggy ontzettend geschikt.

Tot slot is het ook aan te raden om voeding voor jouw kleintje mee te nemen. Op vrijwel elk vliegveld is het dan ook toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen. Hierbij kan je denken aan kant-en-klare papjes of flesvoeding. Water mag maar in een maximaal hoeveelheid va 100 ml meegenomen worden geseald in een plastic zakje. Echter kan je wel een leeg flesje meenemen en na de douane kan dit flesje dan gevuld worden met kraanwater. Vaak is in een vliegtuig ook kraanwater beschikbaar.

Het vliegtuig

Wanneer je eenmaal bent aangekomen bij het vliegtuig dan is het tijd om echt te gaan vliegen. Voordat je plaatsneemt op jouw zitplek, kan je alvast uit de handbagage tas halen wat je denkt nodig te hebben het eerste uur. Hierbij kan je denken aan een hydrofiele luier, de knuffel of een speen.

Bij het opstijgen en landen is het altijd verplicht dat jouw kindje bij jou of je partner op schoot zit. Hierbij is het van belang dat je een extra veiligheidsgordel hebt voor jouw baby dus vraag hiernaar bij het personeel. Mocht je dit in alle spanning vergeten dan wordt er altijd voor vertrek nog door het personeel gecontroleerd of iedereen goed zit dus anders ontdekt het personeel het op dat moment.

Om de druk op de oortjes van jouw kleintje te verlichten gedurende het opstijgen en het landen, kan je je kindje een flesje melk of een speentje geven. Wanneer jouw baby niet zoveel druk op de oortjes voelt, is de kans ook kleiner dat hij of zij in huilen uitbarst. Mocht dit toch het geval zijn en gaat je kindje huilen dan zijn er een paar tips die je kan uitproberen.

Als jouw kindje begint te huilen, is het verstandig om zelf zo rustig mogelijk te blijven. Als jij stress hebt en de baby voelt dit ook aan dan zal dit hem of haar zeker niet geruststellen. Heb je een manier hoe je hem thuis altijd tot rust kan brengen? Probeer dit dan in het vliegtuig ook!

Daarnaast is dit ook het moment waarop je de aandacht op het knuffeltje of op een boekje kan richten, zodat je baby niet alle aandacht heeft gericht op het opstijgen.

En last but not least een kleine tip voor jou als ouder zijn; voel je vooral niet vervelend als je baby in het vliegtuig huilt. Er zullen altijd mensen zijn die dit vervelend vinden maar jouw baby doet dit natuurlijk ook niet omdat hij of zij het leuk vindt om dit te doen. Er is een reden waarom jouw baby huilt. Als jij als ouder zijnde ziet dat je je best doet om het zo aangenaam mogelijk te maken voor jezelf, jouw baby en de overige mensen in het vliegtuig dan is het vaak al voldoende. Meer kan je namelijk ook niet doen.


Achteraf Betalen