fbpx

Wanneer gaat een baby kruipen

Gedurende de eerste levensjaren gaat een baby door verschillende fases heen. Een baby gaat namelijk nieuwe dingen leren en gaat zich zodoende ontwikkelen. Bekende voorbeelden van dergelijke fases zijn de periodes waarin een baby gaat leren zitten en gaat leren lopen. Recent schreven we al een artikel over het leren zitten van een baby. In dat artikel gaven we onder meer aan dat elke baby anders is; er is hierdoor geen specifieke leeftijd aan te wijzen waarop een baby kan zitten. Geldt dat ook voor kruipen?

In de eerste maanden gaat een baby al leren kruipen. Hij/zij is nieuwsgierig en wil zich voort kunnen bewegen. Aangezien zitten en lopen nog niet gaat, is kruipen een prima alternatieve methode. Maar, wanneer kan een baby nou kruipen? En waar moet je op letten als jouw baby zichzelf kruipen aan wil leren? Wij hebben alle relevante informatie in dit artikel uiteengezet.

Wanneer kan een baby kruipen?

Ook bij het kruipen is het zo dat er geen specifieke leeftijd is waarop de baby kan kruipen. Feit is wel dat veel baby’s vanaf ongeveer 7 maanden zich bezig gaan houden met kruipen. Op die leeftijd worden baby’s nieuwsgierig en willen ze zich kunnen bewegen. Maar, let op: wij kennen zelf ook baby’s die na 6 maanden al volledig zelf konden kruipen. Het ligt dus maar net aan de ontwikkeling van de baby.

Voordat een baby kan kruipen, moet hij/zij namelijk enkele basisvaardigheden op orde hebben. Zo is het van belang dat een baby bepaalde lichaamsdelen op kan tillen/op kan trekken. Daarnaast is het ook van belang dat bepaalde spieren in het lichaam sterk genoeg worden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de rugspieren. Deze spieren moeten sterk genoeg zijn voordat een baby kan gaan kruipen.

Hoe kruipt een baby?

Het leuke is dat geen enkele baby hetzelfde kruipt. Nee, elke baby leert zichzelf eigenlijk een unieke stijl aan. Sommige baby’s gebruiken bijvoorbeeld hun handpalmen, terwijl andere baby’s hun handen in de vorm van een vuist maken. Ons advies is dan ook om je baby ‘vrij’ te laten tijdens dit leerproces. Je kleine wondertje gaat zelf een manier bedenken waarop hij/zij het beste kan gaan kruipen. Door dit volledig vrij te laten, leert je baby enkele specifieke basisvaardigheden. Van die basisvaardigheden heeft je baby later, tijdens het zitten en lopen, ook weer profijt.

Tips

Uiteraard hebben we wel enkele handige tips waarmee je het kruipen van je baby kunt bevorderen:

  • Zorg voor een veilige kruipomgeving. Zorg ervoor dat je een opgeruimde kamer hebt en dat je baby zich nergens aan kan stoten.
  • Zorg voor een zachte ondergrond. Voor een baby is het veel prettiger om op tapijt te kruipen dan ook harde stenen. Zorg bij voorkeur dus voor een zachte ondergrond.
  • Doe de juiste kleren aan. Gaat je baby beginnen met kruipen? Dan is het aan te raden om bijvoorbeeld een lange broek bij je baby aan te trekken. Een lange broek kan de ietwat gevoelige knietjes van je baby beter beschermen.

Achteraf Betalen