fbpx

Wanneer krijgen baby’s tanden

Het zien opgroeien van je kind(eren) is één van de mooiste dingen in het leven. In de eerste maanden ondergaat je baby al snel enkele veranderingen. Het haar begint te groeien, het lichaam begin te groeien en de baby begint te kruipen en gaat vanzelf ook zitten. Een andere verandering is zichtbaar in het gebit van de baby; de tandjes. De tandjes van een baby groeien relatief snel, maar wanneer krijgen baby’s nou voor het eerst tandjes? Wij zijn op onderzoek uitgegaan; het antwoord op deze vraag vind je dan ook in dit artikel.

Het is belangrijk om te weten dat geen enkele baby hetzelfde is. De informatie in dit artikel is dan ook niet leidend, maar is puur gebaseerd op gemiddelde. Aan de hand van gemiddelde is het namelijk wel in te schatten wanneer een baby ongeveer de eerste tandjes krijgt.

De eerste tandjes

Over het algemeen is het zo dat baby’s na 4 tot 7 maanden de eerste tandjes krijgen. Wanneer dit exact is, is dus afhankelijk van het natuurlijke proces. Het gemiddelde ligt in ieder geval rond de 6 maanden. Als je baby een halfjaar oud is, kunnen dus de eerste tandjes zichtbaar worden.

Deze tandjes komen uiteindelijk in een behoorlijke lange periode door. Pas als de baby 3 jaar oud is, zijn de tandjes en kiezen volledig doorgegroeid. Rond de 3 jaar hebben de meeste kinderen dan ook hun volwaardige melkgebit.

Overigens is het ook zo dat de groei van de tandjes meestal volgens een vast patroon gaat. De eerste tandjes die je ziet, zijn hoogstwaarschijnlijk aan de onderkant de middelste snijtanden. Deze tandjes komen, over het algemeen, als eerste bij baby’s door.

De symptomen van doorkomende tandjes

Hoe kan je nou merken dat jouw baby tandjes begint te krijgen? Een van de symptomen hiervan is de baby slecht gaat drinken. Hij/zij heeft last van gevoelig tandvlees en stelt het drinken daarom zoveel mogelijk uit. Ook is het een feit dat sommige baby’s slecht(er) gaan slapen door de groeiende tandjes.

Bij veel baby’s kan je ook zien dat de tandjes doorkomen. In dat geval zie je namelijk onder het tandvlees kleine witte bultjes. Deze bultjes zijn het begin van de melktandjes; zodra je deze bultjes ziet, zijn de tandjes dus in groei.

Ook is het zo dat een baby veel gaat kwijlen op het moment dat de tandjes beginnen te groeien. Dit gekwijl komt voort uit een verhoogde aanmaak van speeksel. Ook dit is een natuurlijk proces behorende bij de groei van de eerste tandjes van een baby.

Tot slot is het zo dat veel baby’s kauwbehoeftes krijgen. Zij kauwen dan het liefste op alles; variërend van knuffels tot aan speelgoed. Het gevoel dat een baby bij het kauwen krijgt, is een lekker gevoel. Baby’s zijn slimme wezens, waardoor ze dit gevoel zoveel mogelijk willen ervaren. Het gevolg? Ze gaan werkelijk waar overal aan kauwen en knabbelen. Merk je iets van bovenstaande symptomen bij je baby? Dan weet je dat de eerste tandjes door beginnen te komen!


Achteraf Betalen