fbpx

Wanneer slaapt een baby door?

Voor veel mannen/vrouwen is het dé grote droom; het krijgen van kinderen. Mocht dit voor jou weggelegd zijn, sta je voor een leuke uitdaging te wachten. Je moet jouw kind(eren) namelijk op de juiste manier opvoeden én je krijgt met de nodige slapeloze nachten te maken. Het is nu eenmaal een feit dat niet elke baby direct vanaf de allereerste nacht heerlijk slaapt.

Nee, veel baby’s zijn ’s nachts aan het huilen, willen ’s nachts jouw aandacht of weten jou op een andere manier van je slaap af te houden. Voor veel ouders levert dit – op termijn – problemen op. Als je als volwassen zijnde niet voldoende slaapt, leidt dit al snel tot verschillende gezondheidsproblemen. Zo kan je last van een geïrriteerd gevoel krijgen, kan je je lusteloos voelen en loop je ook een groter risico op bepaalde ziekten en aandoeningen. Voldoende redenen dus om ervoor te zorgen dat je ’s nachts wél door kunt slapen.

Maar, wanneer slaapt een baby door? Vanaf welke leeftijd kan je eigenlijk weer van een lekkere nachtrust gaan genieten? En hoe kan je de nachtrust van jouw baby bevorderen? Indien je de nachtrust van jouw baby weet te bevorderen, bevorder je immers ook jouw eigen nachtrust. Zolang jouw baby heerlijk ligt te slapen, ben jij ook in staat om heerlijk te slapen.

Op de vraag ‘wanneer slaapt een baby door?’ vind je in dit artikel een passend antwoord. We bespreken namelijk alle relevante informatie die met dit specifieke onderwerp te maken heeft, terwijl we je ook nog eens van handige tips voorzien. Aan de hand van die tips kan je het uiteindelijk voor elkaar krijgen om zowel jouw eigen nachtrust- als de nachtrust van jouw baby te verbeteren!

Het (slaap)patroon van een baby

Allereerst is het goed om te weten dat een baby geen ritme kent, zoals volwassen mensen dat wel kennen. Voor een volwassen persoon is er een duidelijk verschil tussen dag en nacht; baby’s hebben dat verschil juist (nog) níet door.

Dit is ook duidelijk terug te zien aan he slaappatroon van een baby. Een volwassen persoon kan moeiteloos 7 á 8 uur doorslapen. Mocht je echt moet zijn, lukt het zelfs om een nacht van 9 á 10 uur te maken. Voor een baby is dat niet mogelijk; de maximale slaapduur van een baby is slechts 3 á 4 uur. Dit heeft puur te maken met het feit dat jouw baby na deze hoeveelheid uren weer toe is aan voeding.

Je kunt er dus van uitgaan dat jouw baby in eerste instantie slechts 3 á 4 uur achter elkaar door blijft slapen. De schuld hiervoor is puur in het bioritme van jouw baby te vinden. Sterker nog; verschillende experts geven aan dat het biologisch gezien zelfs onmogelijk is voor baby’s om een gehele nacht door te slapen. Dit betekent maar één ding; je moet het e van nemen en je moet de huidige situatie accepteren. Het is een utopie om te denken dat jouw baby opeens een volledige nacht kan gaan maken.

Vanaf 6 weken

Gelukkig hebben we ook nog goed nieuws te melden. Zodra jouw baby ongeveer 6 weken oud is, gaat zijn/haar slaappatroon veranderen. Jouw baby is vanaf dat moment in staat om een beter ritme/patroon aan te houden, waardoor jullie ’s nachts een stukje langer en prettiger kunnen slapen.

Let wel op; dit is niet bij alle baby’s het geval. Sommige baby’s huilen van nature erg veel, waarbij zij óók ’s nachts veelvuldig huilen. In dat geval word je alsnog ’s nachts wakker gehouden, aangezien het gehuil van jouw baby door merg en been gaat. Bij veel baby’s verandert het slaapritme gelukkig vanaf ongeveer 6 weken.

Vanaf 3 á 4 maanden

Als jouw baby ongeveer 3á 4 maanden oud is, is hij/zij al in staat om langere nachten te maken. Vanaf dat moment is hij/zij in staat om 4 á 5 uur volledig door te slapen. Dit betekent dat je van 00.00 tot 05.00 uur door kunt slapen, waarna je jouw baby moet voeden. Na het voeden kunnen zowel jouw baby als jij zelf echter ook weer in slaap vallen; op die manier kom je alsnog aan de nodige uurtjes per dag.

Het is echter niet dat je direct samen met jouw baby nachten van 7 á 8 uur kunt gaan maken. Baby’s zijn daar simpelweg nog niet klaar voor; dit valt volledig te wijten aan het bioritme van een baby.

Wanneer slaapt een baby volledige nachten?

Wellicht vraag je je nu direct af; wanneer slaapt mijn baby een volledige nacht door? Nou, dat is meestal het geval vanaf een leeftijd van 8 á 9 maanden. Vanaf die leeftijd mag je je handjes dichtknijpen, aangezien baby’s dan al van bijvoorbeeld 20.000 tot 07.00 uur door kunnen slapen. Je kunt dan zelf ook weer van complete & lange nachten genieten, maar je moet er ongetwijfeld ook nog wel eens uit. In sommige nachten is jouw baby bijvoorbeeld weer aan het huilen of kan jouw baby de slaap toch niet zo goed te pakken krijgen.

Wanneer slaapt een baby door? In veel gevallen is dat dus vanaf een leeftijd van 8 á 9 maanden. Het is wel goed om te bevatten dat dit van baby tot baby verschillend is; je hebt dit absoluut níet in eigen hand!

Hoe kan je jouw baby beter door laten slapen?

Eigenlijk hebben we hier twee handige tips voor. De eerste tip heeft betrekking op gewenning; laat jouw baby wennen aan zijn/haar slaapritme en verwacht niet direct al te veel van jouw kleine wonder.

De tweede tip heeft betrekking op de babykamer. Zorg ervoor dat jouw baby op een comfortabele wijze kunt slapen. In onze webshop vind je onder het kopje ‘Slapen’ alle producten die daarvoor kunnen zorgen. Zorg bijvoorbeeld voor een comfortabel matras, schaf het juiste bedtextiel aan of schaf een complete babykamer voor jouw kleine wonder aan. De juiste meubelen en spullen in de babykamer bevorderen absoluut het slaappatroon van jouw baby!


Achteraf Betalen