fbpx

Wat moet er allemaal in een ledikantje aanwezig zijn?

Om ervoor te zorgen dat je je baby een veilige en prettige slaapplek geeft, kan je het beste gebruikmaken van een ledikantje of een wiegje. Een ledikant wordt gekenmerkt door een hoge ‘afbakening’ waardoor het onmogelijk is dat je baby per ongeluk uit bed rolt of ’s nachts door het huis gaat kruipen. Daarom wordt vaak aangeraden om een ledikantje aan te schaffen. Maar voor het juiste gebruik van een ledikantje is het wel van belang dat je weet hoe je het bedje moet opmaken en dat je weet hoe je je baby veilig en strak moet instoppen. Speciaal daarom hebben wij op een rijtje gezet waar een ledikantje van voorzien moet zijn en hoe je vervolgens er daadwerkelijk voor zorgt dat je baby veilig is in het ledikantje.

Benodigdheden:

Voordat je een ledikantje kan opmaken en je baby lekker kan instoppen zijn er een aantal attributen nodig. Om te beginnen dient er in het ledikantje een matras te liggen. Het klinkt logisch maar vergeet dit absoluut niet. Daarnaast heb je een molton of een molton onderlegger nodig. Vervolgens dien je ook de beschikking te hebben over een hoeslaken die je over de molton kan leggen. Het hoeslaken kan het beste van katoen of badstof zijn. Tevens heb je nog een laken nodig. Ook een laken kan het beste van katoenen stof zijn. Om ervoor te zorgen dat je je baby lekker kan instoppen is een deken natuurlijk ook van belang. Voor de stof van een deken wordt katoen of wol aangeraden. En tot slot dient er in het ledikantje ook een hydrofiele luier aanwezig te zijn.

Met betrekking tot het deken is het verstandig om je baby de eerste twee jaar onder een laken met deken te laten slapen. Een andere optie is een slaapzak maar een dekbed is geen veilige keuze. Onder een dekbed kan je baby namelijk eenvoudig onder schuiven of met zijn gezicht erin terechtkomen wat verstikkingsgevaar kan veroorzaken. Daarnaast kan een dekbed te snel warm worden en je baby is op deze leeftijd nog niet in staat om zijn eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Daardoor is het mogelijk dat jouw baby zijn warmte onder het dekbed niet goed kwijt kan en het meest dramatische gevolg daarvan is dat hij oververhit raakt en uiteindelijk overlijdt.

Zoals gezegd is een andere optie naast een laken met een deken een slaapzak. Met een slaapzak is de kans nihil dat je kindje zich losmaakt uit de slaapzak of juist er diep in gaat kruipen. Hierdoor is dit een goed alternatief.

Als je bovenstaande attributen allemaal in huis hebt dan heb je de eerste stap richting een veilig en prettig plekje voor je baby al gezet. Vervolgens is het wel belangrijk dat je op een juiste manier het ledikantje inricht.

Hoe maak je een ledikant op?

In dit artikel zoomen we in op een ledikant maar in principe maak je een wiegje hetzelfde op als een ledikantje. Het opmaken is niet ingewikkeld maar het is wel belangrijk dat je je bewust bent van een aantal dingen. Allereerst is het belangrijk dat je het bedje voor je baby strak en kort opmaakt. Dit betekent dat de voetjes van je baby net van het voeteneinde dienen te liggen. Je settelt je baby dus eigenlijk onderin het bed. Wanneer je dit doet dan voorkom je dat je baby onder het beddengoed terecht kan komen waardoor er geen risico ontstaat op verstikking.

Als je het beddengoed dus aan de zijkanten en aan het voeteinde strak stopt dan heeft je baby geen mogelijkheid om te draaien. Dit is goed voor je baby want als hij gaat draaien kan hij in een houding komen waardoor zijn ademhaling belemmerd wordt. Doordat hij in de eerste maanden nog niet zelfstandig kan terugdraaien moet je dit risico voorkomen.

De eerste stap voor het opmaken van het ledikantje is de molton om het matras te doen. Mocht je over een molton onderlegger beschikken dan dien je deze over het matras heen te leggen. Vervolgens kan je over de molton een hoeslaken leggen. Hierbij is het belangrijk dat het hoeslaken glad over de molton ligt en dat je de zijkanten goed instopt. Op deze manier voorkom je verstikkingsgevaar.

Op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen kan je vervolgens de hydrofiele luier neerleggen. De hydrofiele luier laat lucht door en vangt tegelijkertijd de kwijl en spuug van je baby op. Hierdoor hoef je niet dagelijks het bedje te verschonen. Zorg ervoor dat ook de hydrofiele luier strak ligt en aan de zijkanten is ingestopt. In het bedje moet je wel dagelijks de hydrofiele luier vervangen.

De volgende stap is om het bedje op te maken met het katoenen laken en de deken. Je kan het laken en dekentje over elkaar heen leggen. Zorg hierbij dat er circa 20 centimeter van het laken onder de deken vandaan komt. Vervolgens kan je dit deel van 20 centimeter omslaan, waardoor er een randje laken over het dekentje valt.

Zoals eerder gezegd is het van belang dat je je kindje zo dicht mogelijk bij het voeteneinde instopt. In deze stap van het bedje opmaken kan je dit dus organiseren. Mocht je veel stof overhebben van het laken of de deken dan kan je dit onder het matras stoppen, zodat het wel strak vastzit. Hierbij is het wel belangrijk dat het matras bij het voeteneind niet veel hoger komt te liggen. Mocht dit wel het geval zijn leg dan aan de onderkant van het matras bovenin ook een laken of een deken, zodat het matras uiteindelijk toch weer recht komt te liggen.

Wat moet je vooral niet doen?

De eerder benoemde spullen zal je vast snel in huis hebben maar er zijn ook een aantal spullen die je echt niet nodig hebt in het babybedje.

Om te beginnen heb je bijvoorbeeld geen kussens of ander soort hoofdbeschermers nodig. Als je hiervan gebruik gaat maken dan kan je baby hier tegenaan gaan rollen en vervolgens met zijn neus of mond in het pluche terechtkomen. Dit zorgt weer voor een extra risico op het gebied van ademnood wat kan leiden tot wiegendood.

Aansluitend op geen kussens of ander soort hoofdbeschermers wordt het ook absoluut afgeraden om grote knuffels in bed te liggen. Ondanks dat het voor sfeer/gezelligheid kan zorgen is ook hier de kans op adembelemmering aanzienlijk aanwezig. Het hoofdje van je baby kan terechtkomen in de knuffel, waardoor het in ademnood terecht kan komen.

Een ander voorwerp wat je absoluut niet in het bedje van een baby moet leggen of waar je gebruik van moet maken is een slaapzakriem. Vroeger werd een slaapzakriem gebruikt om je baby vast te zetten, waardoor hij niet op zijn buik kon rollen. Hierdoor is het mogelijk dat je kind verstrengeld raakt in de riem wat vervolgens weer tot onveilige situaties kan leiden. Inmiddels zijn deze riemen dan ook verboden maar dat betekent niet dat ze nergens meer te verkrijgen zijn of dat je opa of oma ze wellicht nog wel in huis hebben liggen. Maak er dus geen gebruik van!

Daarnaast wordt het ook absoluut afgeraden om een zeiltje in bed te leggen. Soms leggen mensen een zeiltje in het bedje om de matrashoes te beschermen. Dit wordt echter afgeraden, omdat het zeiltje geen lucht doorlaat. Ook dit is niet goed voor jouw kleine wondertje.

Wat is nog wel heel belangrijk?

Waar we nog wat extra aandacht aan willen geven is het matras voor in het ledikantje. Het is van belang dat je gebruik maakt van een goed (het juiste) matras. Wat maakt een matras dan goed? Als eerste als het stevig en precies past in het ledikantje. Controleer dus goed of je de juiste maat in huis hebt gehaald. Er mag maximaal een vingerbreedte tussen de bedrand en het matras zitten. Mocht deze ruimte groter zijn dan kan je baby tussen het matras en de breedte van het ledikantje terechtkomen.

Daarnaast mag het matras ook niet te klein zijn, want het mag niet gaan opkrullen. Daarom is het belangrijk dat je precies het juiste formaat aanschaft. Het matras moet goed plat zijn en ook niet te zacht, want je baby moet niet te ver weg kunnen zakken met zijn gezicht in het matras wanneer hij toch op zijn buik terecht is gekomen. De dikte van het matras maakt verder niet heel veel uit. Het is belangrijk dat het matras niet zomaar kan omklappen waardoor het mogelijk is dat je baby onder het matras komt.

Daarnaast kan je ook op een veilige manier gebruikmaken van een kruik. Hierbij is het wel belangrijk dat je de kruik niet direct tegen je baby aanlegt. Zorg ervoor dat je altijd een hydrofiele luier of een kruikzak om de kruik hebt, voordat je de kruik tegen je baby aanlegt.

Tot slot kan je natuurlijk altijd je kraamverzorgende om advies vragen wanneer je over een aantal dingen twijfelt zoals het juist opmaken van het bed. Jouw kraamverzorgende heeft hier absoluut de antwoorden op en wil je hier met alle liefde bij helpen of je hierover adviseren.


Achteraf Betalen