fbpx

Welke spullen moet je in je vluchttas hebben

We kennen allemaal de uitdrukking ‘een goed begin is het halve werk’. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen waarvan de bevalling vrijwel elk moment kan plaatsvinden. Een onderdeel van de voorbereiding van een bevalling is het klaarzetten van de welbekende ‘vluchttas’. In deze vluchttas zitten alle spullen die jij en/of je baby nodig heeft na de bevalling. Maar welke spullen moeten in ieder geval in deze tas zitten? Speciaal voor jou hebben we dit op een rijtje gezet.

Hier kun je alle spullen voor je vluchttas vinden

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Het maakt niet zo zeer uit of je thuis of juist in het ziekenhuis bevalt. In elk geval wordt het zeer aangeraden om een vluchttas klaar te zetten, omdat je na de bevalling direct spullen nodig hebt. Ookal is het plan om thuis te bevallen is de kans altijd aanwezig dat je toch naar het ziekenhuis moet vertrekken. Als dit het geval is dan kan je het beste de tas gewoon al klaar hebben staan! En dan gaan we nu echt de grote vraag beantwoorden van wat er allemaal in deze vluchttas moet zitten.

Persoonlijke verzorging

Om te beginnen zijn persoonlijke verzorgingsproducten voor de moeder belangrijk om mee te nemen. Hierbij kan je een beetje in je achterhoofd houden wat de essentials zijn als je op vakantie gaat. Deze essentials zijn ook aan te raden om mee te nemen naar het ziekenhuis zoals een tandenborstel en tandpasta, deodorant en een borstel voor je haar. Om nog even bij je haar te blijven is het ook aan te raden om in ieder geval elastiekjes mee nemen. Indien je gedurende de bevalling of daarna echt al je haar ‘weg’ wil hebben dan kan het ook geen kwaad om haarklipjes of elastiekjes mee te nemen.

Tevens valt onder persoonlijke verzorging bij vrouwen ook vaak make-up. Gedurende de bevalling zal je zeker niet aan make-up denken maar na de bevalling wil je je misschien even opfrissen en dan is voor sommige vrouwen juist heel lekker om een beetje make-up op te doen. Als je make-up meeneemt dan kan je direct ook make-up remover doekjes meenemen, zodat je de make-up er ook weer vanaf kan halen.

Daarnaast wordt er ook aangeraden om verzorgingsproducten mee te nemen, zoals dag-/nacht crème, lippenbalsem en kraamverband. Mocht je een bril of lenzen dragen dan is het ook verstandig om een brillendoosje of een lenzendoosje en lenzenvloeistof mee te nemen.

Tot slot is het natuurlijk noodzakelijk dat je medicijnen meeneemt als je deze thuis ook dagelijks slikt. Ondanks dat je moet bevallen, is het wel belangrijk dat je niet vergeet om deze medicijnen inneemt.

Kleding

Voor de moeder is het ook fijn om de juiste kleding mee te nemen. In principe draait alles om de bevalling dus neem kleding mee waarin jij wil bevallen.

Na verloop van tijd zal de bevalling klaar zijn en heb je de ruimte om jezelf om te kleden en op te frissen. Hiervoor is het van belang dat je kleding hebt die je na de bevalling aan wil doen, denk hierbij ook aan pyjama die lekker zit. Mocht je in het ziekenhuis moeten blijven dan heb je dit in ieder geval meegenomen.

Daarnaast is het prettig om een lekkere ruim joggingbroek of legging aan te hebben, in verband met het kraamverband. Het is geen pretje om met kraamverband in een strakke legging te gaan.

Ook is het verstandig om je voor te bereiden op eventuele kou die je gaat ervaren na de bevalling. Neem daarom altijd dikke sokken en een warme trui mee. Daarbij raden wij je ook aan om sloffen of slippers mee te nemen, zodat je in ieder geval niet met je blote voeten op de vloer van het ziekenhuis hoeft te lopen. Voor de zekerheid kan je natuurlijk altijd extra shirts meenemen.

En als het moment daar is dat je ontslagen wordt uit het ziekenhuis en lekker naar huis mag dan is het fijn als je ook fijne kleding mee hebt genomen die je op dat moment aan kan. Vergeet hierbij ook geen gewone, schone sokken mee te nemen en lingerie. Op dit moment zal het niet om mooi gaan maar vooral om wat lekker zit.

Voor de baby

Als het allemaal goed is gegaan dan vertrek je met één persoon meer uit het ziekenhuis dan dat je binnen bent gekomen. Hierdoor is het belangrijk dat je ook voorbereid bent op het kleine wondertje die mee naar huis mag.

Spullen die je in ieder geval mee moet nemen voor de baby is een rompertje, een mutsje, een shirtje, een broekje, sokjes en een jasje. Voor de kleine is het aan te raden om van alles meerdere aantallen mee te nemen voor het geval hij of zij langer in het ziekenhuis dient te blijven.

Daarnaast is het handig om in de vluchttas ook een dekentje en een omslagdoek mee te nemen. Vervolgens zijn er in een ziekenhuis wel luiers aanwezig maar is het ook handig om deze zelf mee te nemen. Je hebt deze thuis toch ookal nodig dus waarom zou je ze niet zelf meenemen.

Tot slot ga je waarschijnlijk met de auto naar huis en zal het kleine wondertje ook in de auto vervoerd moeten worden richting huis. Hierdoor is het belangrijk dat de baby in de auto veilig neergezet kan worden. Denk hier vooraf al over na.

Praktische tips

Uiteraard zijn er ook nog een paar praktische zaken waarvan het fijn is als je deze bij je hebt zoals een telefoon inclusief oplader. Je wil graag in contact staan met je familie en je vrienden als de kleine eenmaal ter wereld gekomen is.

In de huidige tijd heb je aan je telefoon vaak voldoende voor het maken van foto’s maar als je extra veel en mooie foto’s wil hebben dan raden we je ook aan om een camera in je vluchttas te stoppen.

Klaarmaken van de vluchttas

Last but not least de grote vraag wanneer je deze klaar moet zetten? Het wordt altijd aangeraden om deze tas in ieder geval vanaf week 37 klaar te hebben staan. Mocht je nou echt álles tot in de puntjes geregeld willen hebben dan kan je deze tas natuurlijk ook al eerder klaarzetten. Mocht je daarna nog iets bedenken wat niet kan ontbreken dan heb je nog genoeg tijd om ervoor te zorgen dat dit ook in de tas komt.

Zwangerschap kan een prachtige, maar ook stressvolle tijd zijn. Eén ding dat de stress kan verlichten, is voorbereid zijn op alle mogelijke gebeurtenissen. Dat is waar een zwangerschapstas van pas komt. Een zwangerschapstas is een tas die je inpakt met alle spullen die je tijdens de bevalling nodig hebt. Het is een goed idee om uw zwangerschapstas een paar weken voor uw uitgerekende datum in te pakken, zodat u zich niet op het laatste moment hoeft te haasten om alles te verzamelen wat u nodig hebt.

Wat moet er in uw zwangerschapstas zitten? Hier zijn enkele suggesties:

Verzekeringsgegevens en identificatie: Zorg ervoor dat u kopieën van uw verzekeringspasje en een identiteitsbewijs met foto bij u hebt, evenals eventuele medische formulieren of papieren voor pre-registratie. Het is belangrijk dat u deze gegevens bij de hand hebt voor het geval u ze aan het ziekenhuis of geboortecentrum moet geven.

Comfortabele kleding: Neem een paar comfortabele outfits mee voor de bevalling. Denk aan loszittende kleding waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en waarin medische apparatuur past. U kunt ook een outfit voor thuis meenemen voor uzelf en de baby. Het is een goed idee om een paar verschillende opties in te pakken voor het geval je je tijdens de bevalling moet omkleden of als je baby in de eerste dagen in de war raakt.

Persoonlijke hygiëne: Pak een tandenborstel, tandpasta, deodorant, en alle andere persoonlijke hygiëne artikelen die je nodig hebt. Misschien wilt u ook een haarband of haarband meenemen om uw haar uit uw gezicht te houden. Het is belangrijk om je persoonlijke hygiëne te verzorgen tijdens de bevalling, zodat je je comfortabeler voelt en mogelijke infecties worden voorkomen.

Snacks: Het is een goed idee om wat snacks in te pakken voor jezelf en je ondersteunende persoon. Overweeg om energierepen, trail mix of andere niet-bederfelijke snacks mee te nemen die je een snelle energieboost kunnen geven tijdens de bevalling. Je kunt ook een fles water en elektrolytische drankjes meenemen om gehydrateerd te blijven. Weeën kunnen fysiek zwaar zijn, dus het is belangrijk om je energie op peil te houden.

Vermaak: De bevalling kan lang duren, dus het is een goed idee om iets mee te nemen om de tijd te doden. Denk aan een boek, een tablet of muziek om je bezig te houden. Het is ook een goed idee om een oplader voor je elektronische apparaten mee te nemen voor het geval je ze langere tijd moet gebruiken.

Comfortartikelen: Pak alle spullen in die je helpen om je comfortabeler te voelen tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld een kussen, een deken of massageolie. Het is belangrijk om spullen mee te nemen die je helpen ontspannen en je comfortabeler voelen, want de bevalling kan fysiek en emotioneel zwaar zijn.

Voor de baby: Neem een outfit voor de baby mee, evenals een paar luiers, doekjes en andere babybenodigdheden die je nodig hebt. Het is een goed idee om genoeg in te pakken voor de eerste dagen na de bevalling, omdat u misschien niet meteen tijd hebt om boodschappen te doen.

Onderbroeken: Na de bevalling zul je waarschijnlijk wat hoog getailleerd, volledig bedekkend ondergoed willen inpakken voor steun en comfort. Het is ook een goed idee om een paar wegwerponderbroeken in te pakken, die comfortabeler en handiger zijn in de dagen na de bevalling. De eerste dagen na de bevalling kunt u last hebben van zwelling en ongemak, dus het is belangrijk om comfortabel ondergoed te hebben dat dit kan opvangen.
Als u van tevoren een zwangerschapstas inpakt, kunt u er gerust op zijn dat u alles hebt wat u nodig hebt voor de bevalling. Het is ook een goed idee om de lijst met aanbevolen artikelen van het ziekenhuis te controleren om er zeker van te zijn dat u niets belangrijks bent vergeten. Het inpakken van een zwangerschapstas kan ook een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat jij en je partner het eens zijn over wat je mee moet nemen naar het ziekenhuis of geboortecentrum. Het kan handig zijn om de spullen tussen jullie tweeën te verdelen, waarbij de ene persoon verantwoordelijk is voor het inpakken van de essentiële spullen voor de baby en de andere persoon verantwoordelijk is voor het inpakken van persoonlijke spullen voor jullie beiden.
Het is ook een goed idee om rekening te houden met eventuele speciale behoeften of verzoeken tijdens de bevalling. Als u bijvoorbeeld een bepaald geboorteplan in gedachten hebt of als u borstvoeding wilt geven, kan het nuttig zijn om spullen in te pakken die deze doelen ondersteunen. U kunt ook uw medicijnen of supplementen die u momenteel gebruikt meenemen, evenals een kopie van uw geboorteplan als u dat heeft.
Ten slotte is het een goed idee om een paar extra spullen in te pakken voor het geval dat. Dit kunnen bijvoorbeeld andere kleren zijn voor uw partner, extra snacks en een paar kleine persoonlijke dingen zoals een haarborstel of make-up.
Kortom, een zwangerschapstas is een handige manier om ervoor te zorgen dat je alles bij je hebt wat je tijdens de bevalling nodig hebt. Enkele belangrijke zaken die u moet meenemen zijn verzekeringsinformatie en identificatie, comfortabele kleding, persoonlijke hygiëne, snacks, entertainment, comfortartikelen, artikelen voor de baby en onderbroeken. Door van tevoren een zwangerschapstas in te pakken, kunt u met een gerust hart weten dat u op alles bent voorbereid.


Achteraf Betalen